Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL Svi gluhi na molbe umirovljenice iz Zagreba kojoj je nužna pomična platforma

Zbog stuba zatočena u domu

otv-inval-txt.jpg
import
02.04.2007.
u 18:28

Proljeće gospođa Asja Brezak promatra iz svog stana u visokom prizemlju zagrebačkog naselja Knežija. Ma koliko bi htjela udahnuti svježeg zraka u parku, ne može. Gospođa Asja je nepokretna, u kolicima, a između nje i vanjskog svijeta ispriječilo se 16 stuba.

– Zatočena sam u vlastitom stanu, ne mogu nikamo – očajna je gospođa koja je svoj cijeli životni vijek, a duboko je ušla u sedmo desetljeće, teško pokretna. Posljedica je to dječje paralize – koja je zahvatila obje ruke i noge – a razboljela se kad joj je bilo samo šest mjeseci. O kolicima ovisi od 1982. godine.

Kobna su bila dva teška pada na poslu nakon kojih je oporavak bio dug, a stanje još teže. Desna joj je noga potpuno ukočena, a glomazna kolica nužna. Zajedno s njom, međutim, teže 150 kilograma. – Nekad me nosio suprug, ali više ne može. Bolestan je, oštećena mu je kralježnica, a preživuo je i četiri srčana udara – očajna je gospođa Brezak.

Spas bi joj donijela hidraulična dizalica s platformom, ali stoji previše. Čak 100 tisuća kuna, previše za ženu koja je svoj radni vijek provela na poslovima u računovodstvu URIHO-a, a sad dobiva 1500 kuna mirovine. Za pomoć se javljala gotovo svima. Pomoć je tražila na više od stotinu adresa nadajući se da će je se sjetiti u humanitarnim akcijama.

– Društva invalida, veliki trgovački centri, nogometni klubovi, Poglavarstvo grada Zagreba, ministarstva...– rezignirano nabraja gospođa Brezak.

Od svih njih – ništa, čak ni odgovor. Tekući račun u Zagrebačkoj banci za pomoć Asji Brezak jest 2360000-3217986632, a adresa je Poljana J. Andrassyja 14, Zagreb.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije