Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
News of the World

Zbog skandala s prisluškivanjem gasi se News of the World

cameron
AFP
Autori: Dražen Ćurić, luc
07.07.2011.
u 20:20

Skandal koji može srušiti i britanskog premijera Camerona. Među žrtvama su estradne zvijezde, biznismeni, političari...

Britanski tabloidi uvijek su bili poznati po “lešinarenju”, ali ovo što je učinio News of the World prevršilo je svaku mjeru. Njegovi novinari i urednici angažirali su privatnog detektiva koji je prisluškivao telefone i čitao SMS-ove više od 3000 Britanaca. Među žrtvama su estradne zvijezde, biznismeni, političari, a sada je otkriveno da su “špijunirali“ i obične ljude.

Sve za oglas

Policija je objavila da su hakirali SMS-ove otete i poslije ubijene djevojčice, zatim žrtve bombaškog napada u Londonu, pa čak i udovice i rođake poginulih britanskih vojnika u Afganistanu. News of the World je u vlasništvu medijskog tajkuna Ruperta Murdocha, koji je poznat po tome što bi radi tiraže i oglasa prodao dušu vragu.

Ipak, kako prenosi CNN, Murdoch je izjavio kako će zbog navedene afere jedne od najstarijih i najprodavanijih novina u Velikoj Britaniji biti ugašene.

U aferu je posredno upleten i britanski premijer David Cameron, koji je osobni prijatelj s Rebekom Brooks, britanskom šeficom Murdochova carstva. Ona je bila glavna urednica u tabloidu u vrijeme kad su započela hakiranja svih Britanaca iz kojih se mogla izvući dobra novinarska priča. Njezin je zamjenik bio Andy Coulson, koji je do prije nekoliko mjeseci bio glasnogovornik premijera Davida Camerona. Pojavili su se napisi da je napustio mjesto glasnogovornika samo zato što je znao kakve su dimenzije afere. Sva novinska izdanja Ruperta Murdocha u Britaniji, a osim spomenutog tabloida, izdaje i Sun te ozbiljni Times, na prošlim su izborima nekritički podržavala Camerona. Sada su se pojavile informacije da su novinari i urednici News of the Worlda plaćali policajcima i do 20.000 funti za neke ekskluzivne priče. Iako Rebekah Brooks i Andy Coluson tvrde da nisu znali za špijuniranje, to im nitko ne vjeruje.

Krupne ribe

Doista je nevjerojatno da glavni urednik ne bi bio upoznat s takvim radnjama, a pogotovo kada je riječ o novcu za podmićivanje policajaca. Policija je već najavila uhićenja nekih krupnih riba. Moguće je da među njima bude i Rebekah Brooks te bivši glasnogovornik Andy Coulson.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar DucMan
DucMan
21:41 07.07.2011.

Vidite kako je to vani? Našeg Kalmetu ne mogu srušiti ni silni milijuni zamračeni u njegovom ministarstvu. Premijerku nam je nametnuo možda najveći kriminalac u državi pa opet nikom ništa. I tako dalje...

YA
Yay
22:26 07.07.2011.

murdoch je ...., ugasio je novine stare 160 godina, a znao je za cijelu aferu i nije mu bilo žao onih koje je prisluškivao pročitajte što je hugh grant snimio u razgovoru s bivšim novinarom tih novina, svi su sve znali, pa i cameron, ali tek je sad afera dovoljno velika da reagira i ide protiv murdocha jer ga je on i doveo na vlast

Avatar DonLon
DonLon
21:18 07.07.2011.

Neocekivano brz i drastican rezultat. . Nisam mislio da cu se ikada sloziti s Murdochom :-). . Svaka cast na ovom potezu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije