Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trpit će i gorenje

Zbog sankcija Rusiji patit će i Slovenija

Gorenje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
25.02.2022.
u 12:05

Slovenski mediji podsjećaju da je Rusija svojim investicijama značajno prisutna i u slovenskoj metalnoj industriji, pa su tako Rusi vlasnici Slovenske industrije čelika (SIJ) u Jesenicama, a prisutni su i u turističkoj industriji, te posredno u bankarstvu i trgovini

Sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu pogodit će i slovenske izvoznike koje su po prvim ocjenama lani u Rusiji prodali roba od oko 900 milijuna eura, a najviše štete već trpi farmaceutska industrija koja u tom izvozu čini preko 40 posto.

Uglavnom, riječ je o farmaceutskoj tvrtki Krka, koja dobro poslovanje temelji i na važnom ruskom tržištu gdje prodaje svoje generičke proizvode, a u Rusiji ima i svoju tvornicu. Njena je dionica ovaj tjedan izgubila petinu svoje vrijednosti i trenutno se prodaje za oko 90 eura, dok je prije koji mjesec kotirala na 120 eura na Ljubljanskoj burzi, prenose slovenski mediji.

Rusija investira u Sloveniji

Poučeni iskustvima iz 2014., kad su zbog restrikcija i sankcija na ruskom tržištu doživjeli gubitke zbog pada vrijednosti rublja, predstavnici tvrtke kažu da su navikli na kompleksnost poslovanja u istočnoj Europi te da će tome prilagoditi svoje planove ako bi došlo do korjenitih promjena na tim tržištima, prenose slovenski mediji.  Dodaju da je Krka lani i na ukrajinsko tržište plasirala proizvoda u vrijednosti preko 90 milijuna eura.

Osim farmaceutske industrije u Sloveniji bi, zbog sankcija Rusiji, mogli biti pogođeni proizvođači iz područja elektroindustrije i strojogradnje, koji na ruskom tržištu također značajno izvoze, ali i Gorenje, koje svoje proizvode plasira i u zemlje Istočne Europe, a od prije par godina je u vlasništvu kineskog Hisensea.

Slovenski mediji podsjećaju da je Rusija svojim investicijama značajno prisutna i u slovenskoj metalnoj industriji, pa su tako Rusi vlasnici Slovenske industrije čelika (SIJ) u Jesenicama, a prisutni su i u turističkoj industriji, te posredno u bankarstvu i trgovini.

Oko 55 posto zemnog plina došlo iz Rusije

O izazovima koje gospodarstvu donosi situacija u Ukrajini i najavljene sankcije bilo je riječi i na jučerašnjoj sjednici slovenske vlade, a po riječima ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka vlada je spremna pomoći gospodarstvu vezano na očekivana poskupljenja energenata.

Slovenija je, prema prvim podacima, od lani potrošenog zemnog plina dobila oko 55 posto iz Rusije. Premijer Janez Janša ovih je dana, u svjetlu najnovije krize izazvane ruskom agresijom, naglasio potrebu da Europa postane energetski neovisna o Rusiji, što se odnosi i na samu Sloveniju, koja planira energetsku samodostatnost povećati gradnjom drugog bloka nuklearke Krško.

Kako prenose mediji, slovenski ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec izjavio je kako je u planovima za energetsku nezavisnost bitna i diversifikacija izvora nabave energenata te da bi u tom smislu bilo dobro da i Slovenija ima LNG terminal, kakvi za sada postoje u neposrednoj blizini Slovenije, u Hrvatskoj na Krku, te u blizini susjednog Trsta.

Razvoj situacije u Ukrajini uživo pratite ovdje.

VIDEO Plenković: Ova situacija jako podsjeća na Hrvatsku 1991.

Komentara 1

Avatar kozorog
kozorog
12:18 25.02.2022.

samo preko ukrajine stiže 100 mil kubika plina dnevno. 120-150 mil eura dnevno. za15% su pale cijene plina na eu burzi danas. znači, procjena investitora je da će ovo brzo završiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije