Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NALAZ REVIZIJE

Zbog propusta u natječaju EK zaprijetio kaznom: 34 milijuna eura

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
12.04.2014.
u 15:34

EK je upozorio da se u natječaju diskriminiraju strani ponuđači

Ugovaranje radova u jednom od najvećih projekata koje Hrvatska želi financirati novcem iz strukturnih fondova, projektu obnove željezničke pruge Dugo Selo – Križevci ukupno vrijednom više od 160 milijuna eura, kasni jer je natječaj poništen i ponovno raspisan nakon što je Europska komisija upozorila Hrvatsku da bi zbog hrvatskog propusta mogla napraviti “financijsku korekciju”, odnosno oduzeti 34 milijuna eura od obećanog novca za taj projekt.

Neslužbeno smo, naime, od pouzdanog izvora u Bruxellesu doznali da je Europska komisija prije mjesec dana uputila hrvatskoj Vladi nalaz revizije prvih natječaja za projekte financirane novcem iz Kohezijskog fonda i strukturnih fondova EU. U tom je nalazu upozorila da se u natječaju za projekt Dugo Selo – Križevci diskriminiraju strani ponuđači te da će, u slučaju da takav natječaj bude proveden do kraja, predložiti financijsku korekciju u visini 25 posto ukupnog iznosa koji Kohezijski fond daje za taj projekt. Da bi izbjegli visoku financijsku korekciju, u HŽ Infrastrukturi i Ministarstvu prometa odlučili su poništiti sporni natječaj i raspisati novi.

Ugovor će kasniti

Renata Ivanović, glasnogovornica ministra Siniše Hajdaša Dončića, potvrdila nam je da je ponovljeni postupak javne nabave objavljen prije nekoliko dana, 9. travnja.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– Prema procjenama HŽ Infrastrukture ponavljanje natječaja odgodit će početak projekta za 5-6 mjeseci. Prema prvotnom natječaju potpis ugovora bio je planiran u srpnju ili kolovozu 2014., a sad se planira da se ugovor potpiše u siječnju 2015. – rekla je Renata Ivanović. Objasnila je da se primjedba u revizorskom izvješću EK odnosila na uvjet da strani ponuđači dokažu sposobnost za izvršenje ugovora u prvoj fazi, odmah pri javljanju na natječaj. U ponovljenom postupku to je ispravljeno tako da se sposobnost za izvršenje ugovora dokazuje nakon što se odabere najbolja ponuda.

– Dakle, ne u prvoj fazi kao što je bio slučaj u poništenom postupku – dodaje glasnogovornica. Svi ostali uvjeti u natječaju ostali su isti. Iz Ministarstva nisu potvrdili neslužbenu informaciju iz Bruxellesa o tome da je u revizorskom izvješću EK preciziran iznos od 34 milijuna eura, no potvrdili su da je “moguća financijska korekcija spomenuta”. Upravo zato što je spomenuta, donijeli su odluku da se ne izlažu riziku i da ponove natječaj.

Rizik izbjegnut

Iako je izbjegnut rizik financijske korekcije na ovako velikoj investiciji, slučaj pokazuje da su natječaji za projekte sufinancirane iz fondova EU komplicirani i da svaka greška u proceduri na hrvatskoj strani može dovesti do kazne u obliku oduzimanja dijela obećanog europskog novca. Nakon kašnjenja u uspostavljanju sustava za upravljanje fondovima EU, Hrvatska je prekjučer konačno dobila dozvolu za rad tog sustava i Komisija je obećala da će oko 22. travnja isplatiti 150 milijuna eura koji su zamišljeni kao predujam iz fondova EU za drugu polovicu prošle godine. Tek sada Hrvatska kreće u ishođenje dozvole za rad s fondovima EU u 2014. i nadalje.

No, primjer poništavanja natječaja za projekt obnove pruge Dugo Selo – Križevci pokazuje da ta investicija, jedna od najvrednijih koje Hrvatska planira, neće biti ugovorena ni u ovoj godini, iako se financira novcem rezerviranim za Hrvatsku u europskom proračunu za 2013. godinu.

Komentara 17

Avatar marnie
marnie
16:37 12.04.2014.

Pa neka plati iz vlastitog džepa.

OS
osica
16:24 12.04.2014.

PNo, krasno ovi naši su stalno na popravnom.

TA
tamanitelj
17:21 12.04.2014.

Ovoj ,,je konj bez pedigrea

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije