Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobni pohod

Zbog oluje Kreši nitko nije pokušao pomoći

Rene Lisac i Krešimir Milas
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
29.07.2014.
u 17:10

Zbog ekstremno lošeg vremena u sljedećih tjedan dana nitko ne može krenuti u akciju spašavanja alpinista Krešimira Milasa (31)

Krešo ne može računati ni na koga osim na sebe. I to mislim doslovno, jer ne samo da nitko neće krenuti u potragu za njim nego se svi pokušavaju maknuti s te planine što je prije moguće  bez uljepšavanja i ulijevanja lažne nade govori Darko Berljak, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

Spasili ga helikopterom

Krešimir Milas (31) od nedjelje navečer zarobljen je ispod desetak metara snijega i leda negdje na 4.700 metara visine planinskog masiva Tien Shana na razmeđi Kirgistana, Kazahstana i Kine. Njega i kolegu mu Renea Lisca (35), inače perspektivnog zagrebačkog arhitekta, poklopila je ledena lavina dok su se penjali na vrh Khan Tengri čije ime na lokalnom narječju znači “Vladar neba”. Rene se uspio spasiti te je helikopterom prevezen u bolnicu u glavni grad Kirgistana.

Vrijeme je jako loše, svaki dan padne novih 20 centimetara snijega. Bilo kakva akcija spašavanja je nemoguća. I da je lijepo vrijeme, teško da bi imali šanse jer je to područje izrazito izloženo sličnim lavinama objašnjava šef HGSS-a Vinko Prizmić. Dodaje i kako na tom mjestu ne postoji organizirana služba spašavanja, zbog čega im je bilo kakva komunikacija s tamošnjim službama otežana.

Zarobljeno stotinjak ljudi

Oni su hodali kroz ledenjak i poklopio ih je serak, komad leda velik poput zgrade. U takvoj ledenoj lavini serak se odlomi na komade velike dva, tri metra, i nije rijetko da alpinisti u takvim slučajevima poginu ili podlegnu ozljedama. Čak da je Krešimir i preživio i da nekim slučajem nije niti ozlijeđen, bilo bi ravno čudu da preživi dva ili tri dana, a kamoli tjedan. Zbog svega toga pitanje je hoće li potraga za njim ili njegovim tijelom ikada biti organizirana pojašnjava Berljak. U baznom kampu južni Inylchek na 4.000 metara visine zbog lošeg vremena ostali su zarobljeni alpinisti Vedrana Simičić i Bojan Novak. Ipak, tamo su na sigurnom jer se uz njih nalazi još stotinjak ljudi, a kamp ima svu infrastrukturu koja im je potrebna za preživljavanje u ekstremnim vremenskim uvjetima. 

>> 'Što vrijeme više teče, sve je manje nade da će naš Krešo biti živ'

Komentara 12

HO
horton
20:16 29.07.2014.

Vidim da određeni dio komentatora ima vrlo negativan stav o čovjeku zato jer je išao na planinu umjesto da je bio doma. E, pa da svi imaju takav mentalitet, možda ni dan danas ne bi znali da Amerika postoji jer bi Kolumbo ostao doma, a isto vrijedi i za niz sličnih primjera.

SR
sta_reci
06:44 30.07.2014.

Strasno, mlad covjek. Saucesce obitelji, prijateljima i svima koji su ga poznavali. Njegovim kolegama koji su bili s njim, takoder izrazavam duboku zalost, neka si ne predbacuju sto mu nisu mogli pomoci. Ponekad je to jednostavno tako, i tu nema pomoci.

Avatar Zvijezda
Zvijezda
18:54 29.07.2014.

Sto su prosili, to su dobili!!! Izgleda grubo, ali tako je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije