Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preventivni sastanak

Zbog obilne kiše i vodostaja sastao se Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Siska

Sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
14.10.2015.
u 15:17

- Prema trenutnim prognozama na Kupi se očekuje manji val za oko 50 centimetara u odnosu na njegov maksimum od prošle godine - rekao je Krička.

Zbog obilne kiše koja danima pada i trenutnih vodostaja, u srijedu se sastao Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Siska.

Predsjednik Stožera Marko Krička kazao je kako je riječ o preventivnom sastanku, kako ne treba dizati paniku, ali je pozvao sve službe da budu u stanju pripravnosti budući će pravo stanje biti poznato u četvrtak, nakon kiše koja se očekuje tijekom poslijepodneva i noći.

- Prema trenutnim prognozama na Kupi se očekuje manji val za oko 50 centimetara u odnosu na njegov maksimum od prošle godine - rekao je Krička.

Na sastanku su bili i predstavnici mjesnih odbora sisačkih prigradskih naselja koji su upozoreni, iako stanje trenutno nije kritično, da se počnu polako pripremati za mogući scenarij od prošle godine. Hrvatske vode sanirale su neke od kritičnih točaka poput Starog Pračna, gdje je nasip povišen za 60 centimetara, dok nasip u Staroj Drenčini nije saniran zbog mještana koji nisu dali suglasnost da se to napravi te će Hrvatske vode privremeno zaštiti i nadvisiti 400 metara nasipa u Staroj Drenčini.

Rečeno je također da se pijesak i vreće mogu nabaviti preko Vatrogasne postrojbe grada Siska koja raspolaže i dovoljnim količinama pumpi, a u slučaju dodatnih intervencija treba kontaktirati Centar 112.

Obzirom na količinu padalina posljednjih dana i porasta vodostaja Petrinjčice i Kupe održan je sastanak i petrinjskog Stožera za obranu od elementarnih nepogoda u kojem su, uz čelnike grada i predstavnici komunalnih poduzeća „Privreda" i „Komunalac", vatrogasci, a bili su i predstavnici Hrvatskih voda.

- Trenutna situacija nije kritična, ali je dobro da smo se našli i da se dogovorimo što tko odrađuje i ako bi noćas ili tijekom dana palo puno kiše da točno znamo tko što radi. Mi smo se, za razliku od prošle godine, pojačali za dvije pumpe, snage 300 litara u sekundi, što je dovoljno da se sami obranimo. Grad je potpisao i Povelju o prijateljstvu s Gradom Zagrebom pa u svakom trenutku možemo kontaktirati njihov Stožer za zaštitu i spašavanje i oni nam mogu poslati pomoć ukoliko to bude potrebno. Dakle, i tu smo se pojačali - rekao je Branimir Bešlić, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Petrinje.

Dodao je kako su na raspolaganju 2000 vreća i 20 kubika pijeska, a s Hrvatskim vodama dogovoreno je dopremanje još 10.000 vreća i 100 kubika pijeska.

Aleksandar Fijan iz Hrvatskih voda istakao je kako bi najviše problema mogli stvarati lokalni vodotoci i oborinska odvodnja.

- Očekuju se veliki mjestimični pljuskovi tako da pretpostavljamo kako će najviše problema bi bilo tu, što se tiče odvodnje, odnosno gradske kanalizacije - rekao je Fijan.

Zbog poplavljenog makadamskog dijela ceste zatvorena je ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica. Ta cesta bude poplavljena prilikom svakog većeg vodostaja. 

>> Opet kolaps prometa zbog obilne kiše u Zadru 

>> Čička Poljana ponovno očekuje poplave 

>> U Karlovcu neće biti izvanrednog stanja, vodostaji neće ići do 8,5 metara

Komentara 2

Avatar hr.granicar
hr.granicar
17:33 14.10.2015.

nema se novca za nase ljude koi su ugrozeni od poplava a za migrante ima da se trosi za grijanje i lijekove

SC
schwertransport
18:44 14.10.2015.

Hoce sad voda biti jeftinija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije