Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očaj bivšeg obrtnika

Zbog kamatara sam ostao bez mirovine i nekretnine

'zrtve1_ve2_crn_120213'
Foto: ''
1/3
14.02.2013.
u 20:25

Tražili su način kako mi oteti novac pa su promijenili iskaz. Nažalost, nijedan sudac ne želi pogledati njihovu prvu izjavu, zanima ih samo zadnji papir

Ratni vojni invalid Željko Šerfezi iz Slavonskog Broda tvrdi da ga je bivši prijatelj Milan S. uza svesrdnu pomoć Mate M. prevario za 100.000 kuna. Oni mu, kaže, zbog manipulacija vezanih za prodaju jednog poslovnog prostora već četiri godine uzimaju trećinu mirovine (oko 1800 kuna mjesečno). Strah ga je da se tog problema neće riješiti do kraja života jer kamata stalno raste.

Prva tužba pala u vodu

– Kamatar i bivši prijatelj su me prevarili. Prisiljen sam vraćati tuđi dug jer ne znam kako dokazati da su lagali na sudu. Žena i sin mi ne rade, a kako mi još jedna trećina mirovine odlazi na kredit, dovedeni smo na rub egzistencije – kaže Šerfezi. Cijela priča počela je još prije 17 godina kada je Milan S. od njega za 126 tisuća kuna kupio poslovni prostor. Polovinu novca posudio je, kaže, od Mate M., a kako ga nije vratio, Mato je lokal prodao i namirio svoje dugovanje.

Međutim, kako je lokal u to vrijeme na papiru još bio Šerfezijevo vlasništvo, Milan S. je to, kaže, iskoristio da ga tuži tvrdeći da je zapravo Šerfezi taj koji je prostor prodao trećoj osobi, a od njega uzeo novac. Slučaj je 2005. završio na brodskome Općinskom sudu, gdje je zahtjev tužitelja Milana S. da mu Šerfezi vrati 63.000 kuna koje mu je isplatio za poslovni prostor odbijen kao neosnovan.

Nagla promjena odluke

– Šerfezi je ispunio svoju obvezu predaje nekretnine i ne stoji tužiteljeva tvrdnja da je ugovor u međuvremenu raskinut. Neosporno je sudjelovanje Mate M. u ugovornom odnosu, ali to nije utjecalo na postojanje i ispunjenje obveza iz ugovora – pisalo je u obrazloženju suda. Milan S. na ovu se presudu žalio te je isti sud dvije godine poslije donio novo rješenje kojim se Šerfeziju nalaže da mu isplati 63.000 kuna sa zateznim kamatama. U obrazloženju piše da je uvidom u zemljišne knjige i kupoprodajni ugovor utvrđeno da je Šerfezi prodao poslovni prostor trećim osobama te kako je ugovor između njega i Milana S. sporazumno raskinut. Svjedok Mato M. prvotno je tvrdio da se više ne sjeća detalja tog slučaja. Međutim, nakon suočenja s tužiteljem rekao je da je istina da je razgovarao s tužiteljem i tuženikom, ali da nikada nije posudio novac Milanu S. Iznos od 63.000 kuna, koji Šerfezi mora vratiti Milanu S., u međuvremenu je narastao na 215.000 kuna. Šerfezi se obraćao na razne adrese, ali svugdje je nailazio na zid.

>>Zadarski dvojac iznudio četiri puta veći iznos novca od posuđenog

Komentara 25

DU
Deleted user
20:40 14.02.2013.

1800 Kn x 3 = 5400 Kn mirovine Narodno Oslobodilačke Borbe! Super mjesečna primanja. Toliko puno njih ne uspije zaraditi za mjesec dana, ako uopće imaju posao...

K1
k1milica
20:44 14.02.2013.

slavonski brod opet ?

MD
mara-danda
20:33 14.02.2013.

njega kamatare.. zanimljivo prije ce biti da nas ovaj lijeni branitelj kamatari.. on ce nas do svoje smrti kostati negdje oko pola miliona eura pola miliona eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije