Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA KABA

Zbog izmjene vijeća suđenje počelo ispočetka, svi optuženici niječu krivnju

Zagreb: Početak ponovljenog suđenja Mariji Šoli i drugima za aferu Kaba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
20.10.2021.
u 17:06

Do jučer, kada je priča o tome kako su prema tvrdnjama USKOK-a, iz Kabe izvučeni deseci milijuna kuna, ponovo aktualizirana na zagrebačkom Županijskom sudu

Bio je travanj 2013., kada su im istražitelji zakucali na vrata. A to ranojutarnje kucanje na vrata značilo je da je na pomolu još jedna mega afera s milijunskom štetom i VIP optuženicima.

Osam godina kasnije, svi oni, a riječ je o optuženicima iz već pomalo zaboravljene afere Karlovačka banka (Kaba), ponovo su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda. Razlog?. Suđenje im je, nakon gotovo trogodišnje pauze počelo iznova, jer je sutkinja  pred kojom im je u ožujku 2017. počelo prvo suđenje, koju godinu kasnije otišla u drugi stupanj.

U tom trenutku, bio je održan poveći broj rasprava, saslušan poveći broj svjedoka, no cijeli slučaj nije bio ni blizu kraja jer se trebalo saslušati još oko 60-ak svjedoka. A onda, kako to obično biva, spis je čekao da ga se dodijeli novom sucu. Kada ga je zadužila nova sutkinja, prvo je došao COVID, a zatim potres i još jedan u nizu mega predmeta morao je još malo pričekati.

 Do jučer, kada je priča o tome kako su prema tvrdnjama USKOK-a, iz Kabe izvučeni deseci milijuna kuna, ponovo aktualizirana na zagrebačkom Županijskom sudu.

A na optuženičku klupu sjeli su tako Marija Šola, koja je nekada bila savjetnica u Kabi. Osim nje optuženi su još njezini sinovi Sandi, Petar i Tomislav, poznati neurokirurg Josip Paladino, Luka Miličić, koji je svojevremeno bio u upravi Dalekovoda te Drago Brekalo, Josip Kovač i  Marijana Trpčić Reškovac. Optužene su bile i tri tvrtke, Clarus primus, Vendita i Opatovina projekt. No u međuvremenu postupak protiv Clarus primusa je obustavljen.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svi optuženici jučer su porekli krivnju, a osporavaju i milijunska potraživanja oštećenika u ovom postupku, a to su Kaba, Dalekovod i RH. Što se pak tiče optužbi koje im se stavljaju na teret, USKOK ih u optužnici koja je podignuta 8. prosinca 2014. tereti za niz gospodarskih malverzacija počinjenih od 2007. do 2013. Prema optužnici, USKOK tereti Mariju Šolu da je zajedno  sa svoja tri sina te ostalim suoptuženicima koristila sredstva Karlovačke banke, kako bi se financiralo poslovanje raznih privatnih, obiteljskih tvrtki, prije svega Opatovina projekta.

U tom je periodu, tvrdi USKOK, Kaba plasirala više od 280 milijuna kuna zajmova tim tvrtkama, pri čemu su obitelj Šola i ostali optuženici, prema USKOK-u, stekli nezakonitu zaradu od oko 100 milijuna kuna.

Tužiteljstvo i obrane jučer su prezentirale svoje dokaze koji će se  provesti tijekom postupka. Usuglasili su se da se materijala dokumentacija u spisu čita, no pravni predstavnici optužnih tvrtki tražili su da se čita samo ona dokumentacija koja se odnosi na vrijeme inkriminirano optužnicom, a ne ona koja datira od prije 2007., a koja je također u spisu.

Nadalje, obrana i optužba usuglasili su se i da se pročitaju iskazi svjedoka koji su  bili saslušani u prijašnjem postupku. S obzirom na to, ostalo je još 68 svjedoka koji se trebaju ispitati, a od tog broja jedan dio iskaza će se čitati dok je za nekih 40-ak  svjedoka predloženo neposredno saslušanje.

Među njima su i neki članovi obitelji Šola, ali i poduzetnik Josip Galinec. Isto tako, trebali bi se saslušati i vještaci raznih struka, uključujući i onog za telekomunikacije, jer su prije uhićenja optuženici dulje vremena bili tajno praćeni i prisluškivani pa su i snimke, tih razgovora sada sastavni dio optužnice koja s obrazloženjem ima gotovo 700 stranica. 

>> VIDEO COVID pozitivan pobjegao s kisika u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici: Nađen mrtav kod Samobora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije