Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvo istraživanje

Zbog grama do dva marihuane u tri godine osuđene 694 osobe

orsat miljenić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
Autor
Ivanka Toma
26.06.2012.
u 10:00

Nevjerojatne osude – za 0,01 gram heroina, za 0,07 grama marihuane, za pet heptanona, za 0,2 grama amfetamina, za dva apaurina, za 17 ketonala

Država od 1. siječnja 2013. više neće kazneno goniti narkomane kao ni povremene konzumente droge. Riječ je o provedbi političkog stava vlade Zorana Milanovića, ali i o dokidanju besmislene hajke na ovisnike čije je šokantne razmjere otkrilo prvo istraživanje o kažnjavanju za posjedovanje droge što ga je proveo prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel. Njegovi podaci, među ostalim, otkrivaju da su u zadnje tri godine osuđene čak 694 osobe zbog posjedovanja uglavnom grama do dva marihuane!

>> Broj osuđenih i broj presuda

Za drogu 17.002 prijavljena

No, među 1405 osoba koje su u zadnje tri godine osuđene jer je policija kod njih pronašla drogu (dakle nisu je prodavali nikome drugome niti su je sami proizveli) ima takvih slučajeva da je nevjerojatno da su uopće završili na policiji, a kamoli da je ona podnosila kaznenu prijavu, DORH podizao optužnice, a sud donosio presude u dva stupnja. Takva je osuda posjedovanje 0,01 grama heroina, zatim za 0,07 grama marihuane (!), potom slučaj kaznene presude za pet tableta heptanona, za 0,2 grama amfetamina. Sud s područja Rijeke lani je protiv osobe kod koje je policija pronašla dva apaurina proveo kazneni postupak i kaznio globom od 20 dnevnih dohodaka. Presude su padale i zbog desetak tableta sanvala, normabela, a sud u Županji osudio je čovjeka zbog 17 tableta ketonala forte! Zapanjuje, međutim, podatak da bi statistika bila mnogo gora da državna odvjetništva obilno ne koriste zakonsku mogućnost da posjedovanje iznimno malih količina droge, i to kod osoba koje nisu kažnjavane niti su sklone devijantnom ponašanju, odbacuju prijave proglašavajući ih bagatelnim djelima. O čemu je riječ ilustrira podatak da su u zadnje tri godine zbog droge bile prijavljene čak 17.002 osobe. Od toga su čak protiv 9318 osoba – dakle više od polovice – prijave odbačene. Razlog je tome što je mahom bila riječ o djelima neznatne društvene opasnosti za koja se ne isplati angažirati cijeli pravosudni aparat. No, od brojke koja je ostala i kasnije išla kroz filtar optuženja i sudskih postupaka ispalo je da je samo zbog posjedovanja droge osuđeno čak 1405 osoba. U tu brojku ulazi 37 maloljetnika, 112 mlađih punoljetnika (do 21 godine starosti) te 1256 odraslih.

Da bi se dobila bolja slika o kakvoj je kaznenoj politici riječ, spomenut ćemo da su lani zbog korupcije sudovi donijeli 149 osuđujućih presuda. Od toga su 53 presude bile sa zatvorskom kaznom, a 96 je bilo uvjetnih osuda.

Raščlanjujući brojku od 1405 osoba osuđenih jer su kod sebe imali drogu koja je bila isključivo za njihovu upotrebu, Novosel je otkrio da je 398 ljudi osuđeno jer su kod njih nađene razne tablete sa sastojcima droge, kod njih 27 grijeh je bio pronađeni heptanon, 30 osuđujućih presuda je palo zbog posjedovanja hašiša, 82 zbog posjedovanja amfetamina, 53 jer su imali kokain, u 121 slučaju osuđeni su ovisnici koji su imali kod sebe heroin, a u 694 slučaja osuđeni su konzumenti marihuane.

Zaključak jasan

Iz pokazatelja do kojih je došao u istraživanju, Novosel zaključuje da posjedovanje droge treba izbrisati iz Kaznenog zakona i potpuno ga prebaciti u sferu prekršajnog kažnjavanja. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić navodi da će se to i dogoditi, no napominje da istu sudbinu neće dijeliti proizvodnja droge za vlastite potrebe. I nakon izmjene Kaznenog zakona osobe koje su zasadile stabljiku konoplje (makar samo jednu za svoje potrebe) zbog toga će kazneno odgovarati.

Komentara 64

KG
kralj_guštera
10:07 26.06.2012.

nisu imali više love, inače bi kupili bar kilo

LA
Lavica7
10:10 26.06.2012.

Chelsea I trebaju biti strogo kaznjeni. Jer kad pusis travu, sjedis na kaucu i sve ti je smijesno. Kako takvi onda mogu vodit drzavu i popusit Plivu, Inu, Dukat, Gredelj... trebaju biti najstroze kaznjeni.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
10:06 26.06.2012.

Vise je kaznjivo pusiti travu nego pusiti Plivu, Podravku, Dukat,......IGH, Telecom,....cijeli HAC,....sve plaze, kampove, hotele, odmaralista, kamen, sljunak, sume,......koncesije,...i komercijalna lovista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije