Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kondomom se ne koriste redovito

Zbog društvenih mreža i roditelja mladi sve rjeđe imaju seksualne odnose

Zadar: Maturanti proslavili kraj školovanja skakanjem u more
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/2
01.11.2023.
u 18:11

Mladi sve kasnije odrastaju u smislu napuštanja roditeljskog doma i zasnivanja vlastitih partnerskih zajednica, što za sobom povlači veću roditeljsku kontrolu nad njihovim ponašanjem i manje prilika za seksualnu aktivnost.

Mladi danas kasnije stupaju u prve seksualne odnose i među njima je manje seksualno aktivnih nego prije deset i petnaest godina, a smanjila se i većina rizičnih seksualnih ponašanja. Imaju manje seksualnih partnera, pogotovo mladići, i češće se koriste kondomom. Pokazala je to studija provedena u sklopu multidisciplinarnog istraživačkog projekta SERZAM2020 (Dinamika reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih u Hrvatskoj od 2005. do 2020. godine) pod vodstvom prof. dr. sc. Aleksandra Štulhofera s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studija je nedavno objavljena u časopisu Croatian Medical Journal.

Zabilježene značajne promjene

Istraživanje je provedeno u tri vala, 2005., 2010. i 2021. godine. U prva dva istraživanja udio seksualno aktivnih ispitanika između 18 i 25 godina iznosio je oko 85 posto (88 posto mladića i 83 do 84 posto djevojaka). Prosječna dob stupanja u prvi seksualni odnos u ta se dva vala razlikovala kod mladića u zanemarivoj mjeri – 2005. to je bilo 17,0 godina, a 2010. godine 16,9 godina. Kod djevojaka je bilo slično: 17,6 godina u 2005. i 17,4 godine u 2010. I medijalna odnosno srednja dob stupanja u prvi seksualni odnos za oba je spola iznosila 17 godina.

Ti su nalazi suprotni često javno iznošenim strahovima o hiperseksualizaciji mladih i sve nižoj dobi stupanja u seksualne odnose, iznosi se u istraživanju. Štoviše, u trećem valu istraživanja 2021. godine zabilježene su i statistički značajne promjene u smjeru smanjenja seksualne aktivnosti i porasta dobi u kojoj je došlo do prvog odnosa.

U 2021. udio seksualno aktivnih mladih smanjio se u odnosu na prva dva vala ukupno za oko 12 posto – na približno 73 posto. Pogotovo kod mladića: umjesto 88 posto seksualno aktivnih, bilo ih je 70 posto, dok je smanjenje kod djevojaka iznosilo sedam do osam posto pa ih je seksualno aktivnih bilo 76 posto.

Zanimljivo je da je u desetak godina prosječna dob stupanja u seksualne odnose porasla za pola godine.

Kod mladića s oko 17,0 na oko 17,5 godina, a kod djevojaka sa 17,4 – 17,6 na 17,9 godina. Istodobno je zabilježen i porast medijalne dobi seksualne inicijacije – sa 17 na 18 godina kod oba spola.

Najnovija istraživanja pokazuju da je gotovo 10 posto manje mladića stupilo u prvi seksualni odnos u ranoj dobi tj. s 15 godina ili manje; u 2010. ih je bilo 20 posto, a zadnji podaci bilježe 12 posto. I sa šesnaestogodišnjacima je slično – bilo ih je 23 posto, a kasnije ih je bilo 14 posto.

Istodobno je za više od 10 posto porastao broj onih koji su prvi seksualni odnos imali s 19 ili više godina (porast s 15 posto na 26 posto).

I među djevojkama je 10 posto više onih koje su prvi put u seksualni odnos stupile s 19 ili više godina (31 posto u 2021.), ali je kod njih manje pao udio ranog stupanja u odnose nego kod mladića i vezan je samo za najmlađu dobnu skupinu od 15 godina ili manje, gdje se taj udio više no prepolovio (s 11 posto na 5 posto).

POVEZANI ČLANCI:

U rizična seksualna ponašanja spadaju i veći broj seksualnih partnera, održavanje usporednih intimnih odnosa te neredovita uporaba kondoma.

Dok je većina djevojaka u sva tri vala istraživanja imala tri ili manje partera, kod mladića se u 2021. pokazalo znatno smanjenje partnerica: u prvim istraživanjima 2005. oko 30 posto ih je navelo da su imali više od pet pa i više od deset partnerica (15 do 20 posto), dok ih 2021. skoro dvije trećine navodi do tri partnerice. Pritom je dvostruko više mladića imalo samo jednu partnericu.

Održavanje usporednih seksualnih veza s više seksualnih partnera najviše se razlikuje s obzirom na spol sudionika. U sva tri istraživanja zabilježen je gotovo dvostruko veći udio mladića s barem jednim takvim iskustvom. No kod ovog je ponašanja utvrđen i najdrastičniji pad učestalosti u 2021. i to kod oba spola (s oko 30 posto na 11 posto kod mladića te sa 17 posto na 5 posto kod djevojaka).

Znatno je porasla uporaba kondoma kod prvog seksualnog odnosa. Kod djevojaka je ona porasla s oko 58 posto u 2005. na 84 posto u 2021. Mladići ga kod prvog odnosu koriste u svim razdobljima podjednako (81 posto). Kondom svi redovito upotrebljavaju osjetno češće nego prije 10 do 15 godina, oko 40 posto djevojaka i 47 posto mladića, ali to još uvijek znači da ga ne rabi redovito svaki drugi mladić i čak šest od deset djevojaka.

Pokret #MeToo

Ohrabrujući podaci poklapaju se s promjenama koje bilježe slična istraživanja provedena u svijetu posljednjih godina. Razloge ovih promjena istraživači vide u nekoliko društvenih faktora. Kao prvo, sve učestalija uporaba novih oblika elektronskih komunikacija s jedne strane može predstavljati barem djelomičnu zamjenu za fizičke seksualne kontakte. S druge strane, kako navode istraživači, može pridonijeti povećanju nezadovoljstva vlastitim izgledom te otežati razvoj komunikacijskih vještina u izravnom kontaktu s drugima. Nadalje, mladi sve kasnije odrastaju u smislu napuštanja roditeljskog doma i zasnivanja vlastitih partnerskih zajednica, što za sobom povlači veću roditeljsku kontrolu nad njihovim ponašanjem i manje prilika za seksualnu aktivnost. Treći faktor je porast religioznosti mladih koji se bilježi na Zapadu posljednjih desetljeća pod utjecajem djelovanja novih konzervativnih političkih i društvenih pokreta. Spominje se i mogućnost da je na trend utjecao i pokret #MeToo.

Kroz brojne studije i metaanalize pokazalo se, međutim, da religioznost nije bitan zaštitni faktor za rizična seksualna ponašanja. Usprkos tome, u dijelu hrvatske javnosti postoji izrazito protivljenje znanstveno utemeljenom programu seksualne edukacije mladih.

"Pozitivna promjena u vidu smanjenja rizičnog seksualnog ponašanja među mladima u Hrvatskoj nije primarno rezultat sustavnih obrazovnih i prevencijskih programa, koji još uvijek izostaju na nacionalnoj razini i u školskom kurikulumu. Uz to, razine rizičnog seksualnog ponašanja ostaju razmjerno visoke, osobito neredovita uporaba kondoma. Stoga, kontinuirano praćenje seksualnog ponašanja mladih ostaje javnozdravstveni imperativ, kao i nastojanje da se u obrazovni sustav uvedu sadržaji koji će pridonijeti očuvanju i unaprjeđenju reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih", stoji u zaključku ovog velikog istraživanja.

VIDEO Zagreb u jesenskom ruhu 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bill Carson
Bill Carson
18:45 01.11.2023.

To se više odnosi na momke. Žene do svoje 21. godine imaju i previše partnera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije