Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporna odluka

Zaustavljena odluka o prodaji zemljišta Romima za jednu kunu

'03.03.2011., Cakovec- Direktori Hrvatskih voda u posjetu zupaniji Medjimurskoj porazgovarali su sa nacelnicima i gradonacelnicima medjimurskih opcina. Visnja Ivacic, nacelnica opcine Pribislavec. Pho
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
11.08.2012.
u 14:00

Išli smo na jednu kunu jer Romi više od toga ne mogu platiti, a želimo im pomoći da legaliziraju kuće, kaže Ivica Lesjak

Ured državne uprave u Međimurskoj županiji zaustavio je ovih dana provođenje odluke Općinskog vijeća Pribislavca prema kojoj bi mještani romske nacionalnosti imali pravo na otkup zemljišta na kojem su bespravno sagradili kuće u kojima godinama žive, za svega jednu kunu po četvornom metru! Još se čeka i mišljenje o odluci da Romi i komunalni doprinos, koji ostali građani plaćaju 24 kune, plaćaju samo jednu kunu po prostornom metru.

Narušavanje odnosa

Te dvije odluke Općinskog vijeća, u kojem SDP ima većinu, naišle su na kritike općinske načelnice Višnje Ivačić (HNS), koja je odmah upozorila da su time ostali mještani Pribislavca stavljeni u neravnopravan i nepovoljan položaj.

– Bojim se narušavanja odnosa u selu između Hrvata i Roma i daljnjem reflektiranju tih odluka na nacionalnu manjinu u ostalim naseljima – kazala je tada načelnica V. Ivačić.

Ured državne uprave stavio je prije nekoliko dana odluku o cijeni zemljišta izvan primjene, pa će vijećnici morati ponovno raspravljati o njoj.

Procjena 33 kune po m²

U Uredu su upozorili da se cijena od jedne kune znatno razlikuje od cijene okolnog zemljišta, a nije poštovano ni mišljenje vještaka koji je procijenio da zemljište vrijedi oko 33 kune po četvornom metru.

– Išli smo na jednu kunu jer Romi više od toga ne mogu platiti, a želimo im pomoći da legaliziraju kuće. Oni ne rade i žive od socijalne pomoći – kaže Ivica Lesjak, predsjednik Općinskog vijeća koje je dvije odluke donijelo ne uvažavajući mišljenje načelnice.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
james49
17:33 11.08.2012.

Otkud ljudima ideja da romima daju zemlju za 1 kunu po m2 u vlasništvo? Dva tjedna nakon što se to tako obavi evo njih opet na ceti ali sad sa novcima od poklonjene zemlje u žepu. Oni ovako i onako nisu naučeni dugo obitavati na jednom mjestu pa im već i stoga ne treba zemlja u posjedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije