Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navodnjavanje

Zatvorske vlasti očekuju bolji urod kukuruza, više blitve, mrkve...

Jakovina Miljenić
Marko Mrkonjić/PIXSELL
17.12.2012.
u 17:02

U kaznionici u Valturi kod Pule gradit će se akumulacijsko jezero kapaciteta 630.000 prostornih metara vode.

Nakon dovršetka gradnje sustava navodnjavanja, u kaznionici u Valturi zatvorske vlasti očekuju da će na poljoprivrednom zemljištu kaznionice bolje roditi kukuruz i da će biti još više blitve, kelja, mrkve, luka... A gradnja akumulacijskog jezera kapaciteta 630.000 prostornih metara trebala bi u ljetnim mjesecima olakšati nestašicu pitke vode u Istri. Stoga će danas ministri Orsat Miljenić i Tihomir Jakovina te istarski župan Ivan Jakovčić i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić potpisati 56 milijuna kuna vrijedan sporazum o sufinanciranju gradnje sustava navodnjavanja koji bi trebao biti dovršen polovinom 2014. godine.

Najveći teret investicije snosit će Ministarstvo poljoprivrede – 37,5 milijuna kuna, Hrvatske vode trebaju uložiti 10 milijuna kuna, a Istarska županija tri i pol milijuna kuna. Ministarstvo pravosuđa planira svoj dio investicije – pet milijuna kuna – isporučiti u kamenu.

Kaznionica u Valturi prostire se na 440 hektara, a ratarske kulture, povrće i masline uzgajaju se na 370 hektara poljoprivrednih površina. Nakon dovršetka sustava navodnjavanja planirana je i sadnja novih stabala maslina, trešanja i oraha te kultura za biogorivo jer će biti sagrađena i bioelektrana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije