Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA Nema milosti za roditelje koji ne uzdržavaju djecu

Zatvor ocu koji ne plaća alimentaciju

04.12.2008.
u 18:26

ZAGREB – Da su prošla vremena kada se neplaćanje alimentacije za djecu tretiralo kao izbor roditelja i prepuštalo njihovoj savjesti potvrđuje sve više pravomoćnih sudskih presuda, kojima se roditelje što uporno odbijaju uzdržavati svoju djecu šalje iza rešetaka kako bi se pozabavili promišljanjem o svojoj (ne)odgovornosti. Vrhovni sud nema milosti za roditelje koji su zbog povrede dužnosti uzdržavanja djece osuđeni na zatvorske kazne, a učinili su jako malo da isprave pogreške.

Treći put postao otac
Potvrđuje to presuda donesena pod predsjedanjem suca Ranka Marijana kojom je odbijen zahtjev M. B., oca dviju djevojčica, da mu se izvanredno ublaži zatvorska kazna jer se, kako tvrdi, u međuvremenu zaposlio, postao otac i trećeg djeteta, te se sada materijalno brine za kćeri iz prvog braka. M. B. je početkom godine pravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine zbog povrede dužnosti uzdržavanja malodobnih kćeri.

Uvjetna mu je osuda dodatno uvjetovana time da u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude mora podmiriti neisplaćene alimentacije za kćeri i ubuduće ih redovito uzdržavati, ili će završiti u zatvoru. Kako to nije učinio, sud mu je opozvao uvjetnu osudu. No, prije odlaska iza rešetaka iskoristio je i posljednje sredstvo te Vrhovnom sudu podnio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne tvrdeći da su se od izricanja presude pojavile nove okolnosti zbog kojih bi bio blaže kažnjen da je sud za njih znao.

Požalio se da se u međuvremenu razbolio i od hepatitisa C, da živi u izvanbračnoj zajednici sa ženom koja mu je rodila treće dijete, da se zaposlio te da je jedini hranitelj obitelji.

Za milost podmiri dug!
Napomenuo je i da sada financijski pridonosi uzdržavanju malodobnih kćerki iz prvog braka, nadajući se da će mu se Vrhovni sud smilovati. No, kako nije podmirio dugovane iznose alimentacija prema kćerima, čime bi pokazao da se uistinu promijenio, sud je odbio ublažiti mu kaznu.


Nezaposlenost nije izlika

Za izricanja presude M. B. je bio nezaposlen, no nezaposlenost nije olakotna kada je u pitanju neplaćanje alimentacije. Po čl. 209. Kaznenog zakona novčana ili kazna zatvora do tri godine može se izreći onome tko izbjegavanjem zaposlenja, mijenjanjem poslova, mjesta boravka ili prebivališta izbjegava temeljem sudske presude uzdržavati dijete. Zbog toga je osuđen i M. B., te poslan na izdržavanje zatvorske kazne.


Prosječne alimentacije

Lani su povećani iznosi mjesečnih prosječnih potreba djece o kojima sudovi trebaju voditi računa kod određivanja alimentacija, pa tako predškolskom djetetu treba 1500 kuna, a školskom 1700 kuna. No, u praksi suci su prisiljeni određivati i manje iznose kad roditelji imaju jako male plaće.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije