Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKO Fond za energetsku učinkovitost i Grad Šibenik čiste podmorje

Zaton: Vadit će se mulj i krupni otpad

23.01.2009.
u 15:53

ZATON – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će čišćenje otpada i mulja u priobalnome dijelu Zatona.

Grad Šibenik projekt financira s 583 tisuće kuna, a Fond s 230 tisuća kuna. Ugovor bi trebao biti potpisan tijekom idućih nekoliko dana.

– Projektom će se očistiti velika količina otpada zatrpanoga u mulju Zatonskoga zaljeva. To će pozitivno utjecati na očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti područja koje je narušavalo takvo stanje morskog okoliša – kaže Neda Klarić.

Osim krupnog otpada, štednjaka, automobilskih guma, plastičnih stolaca... bit će izvađeno i mnogo mulja što ga je u posljednjih pola stoljeća nanijela rijeka Krka.

Zbog specifična položaja u Zatonski su zaljev rijekom Krkom doplutale velike količine otpada pa tako naplavljen otpad i čestice mulja tvore debeo sloj dna koji estetski narušava prirodni morski okoliš i biološku raznolikost podmorja.

– Velike količine mulja onemogućuju prodor svjetlosti i usporavaju rast i razvoj livada morske cvjetnice (Posedonia oceanica), koja je, naime, i te kako važan segment očuvanja biološke raznolikosti podmorja – dodaje Neda Klarić.

Posljednji je put uvala izmuljavana 1979. godine, za Mediteranskih igara.

– Dugo se tu ništa nije čistilo, svako jako jugo donese smeće u zaljev. Dok Šibenik nije imao kolektor, gušili smo se u smradu. Međutim, ono što Zatonu doista treba jest nova kanalizacija. Tu ipak stalno živi više od 1000 ljudi – kazao je Krsto Živković iz Mjesnog odbora Zatona.

Mulj će se s priobalnoga područja vaditi do dubine od pet metara, a nakon toga će biti raspršen na otprilike tri kilometra izvan kanala Sv. Ante kako ga morske struje ne bi vratile nazad u zaljev.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije