Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Saboru

Zastupnice medijima: Stop seksualizaciji žena

Zastupnice medijima: Stop seksualizaciji žena
Foto: Inicijativa saborskih zastupnica
1/7
30.10.2023.
u 07:15

Tekstovi o lažnom profilu SDP-ove zastupnice Marine Opačak Bilić na stranicama "samo za odrasle" povod inicijativi zastupnica

Inicijativa zastupnica u Hrvatskom saboru uputila je otvoreno pismo urednicama i urednicima hrvatskih medija zato što su nezadovoljne i zabrinute zbog neprimjerenog izvještavanja. Povod su bili tekstovi o lažnom profilu SDP-ove saborske zastupnice Marine Opačak Bilić na stranicama "samo za odrasle".

"Nedavni primjeri naslova i tekstova u kojima se objektiviziraju i diskriminiraju žene su neprihvatljivi i štetni za društvo u cjelini. Našoj kolegici Marini Opačak Bilić izrađen je lažni profil na stranicama 18+. Kao da to nije bilo dovoljno, urednici su toj vijesti i reakciji Marine Opačak Bilić, stavili senzacionalističke naslove, neprimjerene zaštiti osobe u toj situaciji. Kao Inicijativa zastupnica, koja se bori za ravnopravnost i sigurnost žena, smatramo da je odgovornost medija da poštujete etičke standarde u izvještavanju. Objektivizacija žena i senzacionalističko izvještavanje ne samo da krše njihovo dostojanstvo već i potiču kulturu nasilja i diskriminaciju", ističu saborske zastupnice okupljene u inicijativi. Pozvale su urednike i novinare da s pažnjom i odgovornošću pristupaju kako načinu izvještavanja tako i kreiranju naslova kako bi se izbjegla objektivizacija i seksualizacija žena te spriječile lažne vijesti.

VEZANI ČLANCI: 

"Apeliramo da educirate vaše novinare i novinarke o važnosti poštovanja privatnosti i dostojanstva žena na internetu. Internet je postao mjesto na kojem su žene često izložene prijetnjama, vrijeđanju i objektivizaciji. Kao medij, a vi kao urednici, imate moć i odgovornost promicati sigurnost i poštovanje na internetu. Nadamo se da ćete poduzeti sve korake kako biste poboljšali svoje izvještavanje. Želimo biti partneri u promicanju ravnopravnosti i sigurnosti žena, stoga smo spremne surađivati s vama u educiranju javnosti", piše u dopisu koji potpisuje Inicijativa zastupnica u Hrvatskom saboru.

Zanimalo nas je tko je sve u Inicijativi zastupnica pa smo pitali Marijanu Puljak (Centar) s čije e-mail adrese je upućen dopis. Kaže da okupljaju sve zastupnice u Hrvatskom saboru, osim HDZ-ovki, Mosta i SDSS-a. 

Komentara 2

MA
marcellus
08:54 30.10.2023.

šta će zabraniti instagramušama da žive od naslikvanja sisa i guzica?

DU
Deleted user
07:26 30.10.2023.

Muškarci ili migranti koji bježe navodno od rata u Europu žene i djeca ostaju na bojištu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije