Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Zašto u 21. stoljeću reforme više nisu potrebne?

Svaki sustav važan za funkcioniranje neke zemlje u današnje vrijeme treba dizajnirati kao trajan, “samoučeći” proces, kojem nisu potrebne povremene reforme. Takav sustav neprekidno reformira sam sebe, temeljem kvalitetnih informacija i trajne evaluacije vlastitog rada.

Komentari 6

Avatar Point_of_view
Point_of_view
08:23 02.06.2018.

To se g. Rudan zove QM (Quality Management). Gdje je kontinuirano poboljšanje prcesa, conditio sine qua non. Metode su poznate. Od PDCA (Plain, Do, Check, Act), Kaizena, Ishikave, Pareto-a, Genkin-butso ... to će i kod nas zaživjeti u nekoj formi. Problem su državne institucije, kao što je na primjer sudstvo. Tu se mora osnovati novo sudstvo (samo promjeniti nešto u nazivu) i izimati nove ljude po novim pravilima, a staro prepustiti da odumre. Isto tako treba sve privatizirati, što nema blage veze s funkcioniranjem države. Vidi Petrokemiju, u koju su do sada ulupane milijarde, te brodogradnju, neprofitabilne dijelo poljoprivrede, gdje se više radi o socijali, samo što se tako ne zove... Da je samo dio tog novca bio na vrijeme preusmjeren u R&D, danas bi sigurno imali nekoliko vrhunskih poduzeća s internacionalnim referencama.

VL
KA
kapunjohan
09:51 02.06.2018.

Moj djed mi je pričao, da je završio srednju školu 1966 godine i tražio posao, nije ga dobio jer je bila na snazi neka ,,gospodarska reforma,, pa je otišao u inozemstvo, tamo je dobio posao. Što su u stvari reformee o kojima svi ,,laju,, nitko ustvar nezna ili si predstavlja nešto po svoje. Poduzeća nitko ne može transformirati ako to dnevno ne rade sama, proučuju tržište i prilagođavaju tehnologiju i prizvode , to rade i poljoprivrednici kad napr. umijesto svinja, pređu na lijekovito bilje itd. .Sve što može reformirati ,,država,, to su dobra organizacija administracije , dobri zakoni, za jasno i ažurno odlučivanje, dobra policija , brži i jasni sudovi, dobro organizirano zdravstvo,školstva itd. ali za sve to su potrebni dobri, jasni zakoni i podijela ovlasti da nitko ne može muljati. Takvi zakoni nisu u interesu onih koji ih donose i zato su puni rupa i neučinkovitii tu je izvor zla.

VL
HD
HDZSDP
07:49 02.06.2018.

Perfidno pomaganje HDZSDPu da opstanu na vlasti guranjem teze da nam reforme kao nisu potrebne. Tipicni rezimski clanak rezimskog novinarcica u rezimskom mediju. Zato i jesmo uz Bugarsku na dnu i Europe

VL
DU
Deleted user
11:51 02.06.2018.

kad nešto kod nas privatiziras to znači da stoka sitnog zuba u toj firmi ide na minimalac a vrhnje ubire vlasnik i par menadžera. sve ključno treba biti u rukama države ali time trebaju upravljati odgovorni ljudi a ne hdznjare i sdpnjare

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.