Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neredi u italiji

Zašto policija u Milanu nije intervenirala protiv razbijača

neredi u Milanu, prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.05.2015.
u 10:59

U Milanu je lakše ozlijeđeno 11 policajaca i uhićeno je petoro nasilnih prosvjednika

Stanovnici Milana užasno ljuti, sve političke stranke traže stroge kazne za razbijače, lakše je ozlijeđeno 11 policajaca i uhićeno je petoro nasilnih prosvjednika (dvije žene od 33 i 42 godina i tri muškarca od 32, 33 i 27), bilanca je nereda koje su izazvali nasilnici, tzv. black bloc, zakrabuljenih glava i crno odjeveni, jučer poslije podne u gradu u kojem je ujutro otvorena svjetska izložba Expo 2015.

Policija je znala da će nasilnici raznih anarhističkih skupina stići u Milano kako bi se infiltrirali u najavljene prosvjede "No Expo". U Italiji bilo što se želi ili počne graditi stvaraju se skupine protivnika. Tako postoje "No Tav", oni koji se protive superbrzoj željeznici i novom tunelu koji će povezivati Torino i Lione, pa postoje "No Mose", koji su protiv izgradnje brane od plima ispred venecijanske lagune, itd., pa je tako nastala i skupina "No Expo" (zapravo sve su to iste osobe) koja se protivila Svjetskoj izložbi.

Nije istina da su oni protiv Expoa jer je u njega investirano puno. Oni su u načelu protiv, protiv svega. Dakle, uz anarhiste koji su protiv svega, u Milano je došlo stotinjak tih black-bloc razbijača iz Francuske, Njemačke, Španjolske i ostatka Italije. Uoči dana otvaranja Expoa i prosvjeda, policija je pretresla boravišta nekih nasilnika i zapjenila palice, dimne bombe, zapaljivu tekućinu itd. Zatražila je izbacivanje nekoliko nasilnika iz drugih zemalja, ali sudac nije potpisao takve zahtjeve.

Što se moglo učiniti? Policija je zablokirala i okružila prostor najavljenih prosvjeda. To je prostor od trga Resistenza Partigiana, preko prostora Largo D'Ancona, zatim u blizini bazilike Santa Maria delle Grazie i metro postaja u ulici Cadorna i ulici Conciliazione. Na tom prostoru, a posebno na Largo D'Ancona, došlo je do razbijanja. Divljanje je trajalo ukupno dva sata. Policija je stajala mirno, nije intervenirala, nije jurišala na nasilne prosvjednike. Jer, upravo su to priželjkivali nasilnici, odnosno da dođe do izravnog sukoba i da, po mogućnosti, i netko pogine. Tako bi Expo 2015. ušao u povijest kao Svjetska izložba na kojoj je bilo i mrtvih. Policija je na prosvjednike samo bacala suzavce, oko 400 puta su ispaljeni suzavci. Na koncu su uhićeni neki, drugi će biti otkriveni na osnovu video snimaka, te će im biti suđeno zbog nanesenih šteta. Za devastaciju kazna je do 15 godina zatvora.

– Taktika koju su primijenile snage sigurnosti je bila dobra jer je onemogućila da Expo bude obilježen krvlju ili prosvjednika ili policije – kazao je ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano.

Nasilnici skupine black-bloc htjeli su devastirati sve na Trgu Duomo ili na ulazu u Expo, a snage sigurnosti su to spriječile, kazao je šef milanske policije Luigi Savina. Nasilnici su svojim uništenjima ne samo izazvali da im stanovnici Milana prilijepe etiketu "idioti", već su pokvarili manifestaciju mirnih prosvjednika. Javnost ne govori o eventualnim razlozima prosvjednika da se Expo eventualno nije trebao organizirati, već govori samo o zamaskiranim razbijačima.

>> U Istanbulu i Taipeiju sukobi s policijom, u Milanu gorjeli auti

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
14:27 02.05.2015.

Zašto policija u Zagrebu nije intervenirala protiv šatoraša

Avatar japunduša
japunduša
15:26 03.05.2015.

Očito ste zaboravili kak je jedino talijanska policija prije godinu ili dvije,bacila štitove i pridružila se prosvjednicima. Shvatili su da štite one od kojih su i sami izrabljivani i kojima njihov život ili invalidnost ne predstavlja ništa. Moj život je meni predragocijen, da bi ga isporučila nekome Milanoviću ili Sanaderu.Nek se brane sa onima kojima će to dobro i debelo platiti. A,budući da imaju zelenu mambu u džepu,potežu ovu sirotinju koja je na proračunu.

DH
dalibor.hren
08:11 03.05.2015.

Policija nije reagirala a ozlijeđeno je 11 policajaca!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije