Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.12.2021. u 10:57

U javnom prostoru postavilo se ovih dana pitanje zašto stradanje Vukovara nije proglašeno genocidom, zašto za to nitko od naših nije tužio agresorsku stranu i slično. Sve je to izbilo u javnu sferu u okviru javnih prepirki oko genocida u Srebrenici. I kao da su mnogi zaboravili na tužbu RH protiv tadašnje SR Jugoslavije (SRJ, kasnije Srbije i Crne Gore), koja je podnesena još 2. srpnja 1999. godine pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Komentara 18

NB
Nedoje Ban
11:33 22.12.2021.

Domaći terorizam u najmanju ruku.

ZA
zagabria111
12:15 22.12.2021.

Zato jer se sestrinska stranka vladajućih u BIH HDZ BIH bori da ne postoje genocidi pa ni onaj u Srebrenici. Njima je važnije biti saveznik sa Republikom Srpskom nego interesi Hrvatske. Iako iz toga savezništva neće dobiti ništa po običaju

Avatar Cohen
Cohen
17:24 23.12.2021.

Prema dokumentima UN-a o genocidu da bi neki zločin bio tako kvalificiran nije dovoljno da se on kolokvijalno u naciji-žrtvi tako naziva, nego je nužna izričita presuda mjerodavnog suda da se radilo o genocidu. Navodi se koji su sudovi mjerodavni, među njima i Međunarodni sud pravde u Hagu. Ali onda i tužba oštećene strane treba biti sročena s tim ciljem koji se navodi (i) u popratnom dopisu Sudu, uz tužbu i već u naslovu treba operirati s izrazima "za počinjeni genocid u Vukovaru" i dokaze treba podastrijeti fokusirano, o konkretnom slučaju u Vukovaru. Navedeni citati iz hrvatske tužbe, u članku, govore o ukupnoj šteti, ukupnom broju žrtava koje je pretrpjela RH, a Vukovar se spominje kao primjer. Koji je bio cilj ove tužbe? Priznanje tko je bio agresor, a tko žrtva? Ishodovanje presude o pravu RH na ratnu odštetu? Ne, nisu "poznati svi odgovori na pitanje zašto stradanje Vukovara nije proglašeno genocidom", kako u naslovu stoji. Stvarno, zašto Sud nije prihvatio tu kvalifikaciju? Jesmo li tužbom izričito tražili da se to prizna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije