Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.12.2022. u 13:54

"Lijepa li si" samo je lijepa domoljubna pjesma koja obuhvaća različite hrvatske krajeve i dio BiH na kojem živi hrvatski narod koji je kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i za Domovinskog rata, uistinu bio hrvatsko "srce ponosno". Oj Vlatko, "Lijepa li si", nije o "Herceg-Hrvatskoj" nego o "Herceg-Bosni".

Zašto naši nogometaši ne bi pjevali "Lijepa li si" ili Thompsona, pa valjda smo u demokraciji i s!obodni smo barem pjevati? Mediji su prilično nekritički prenijeli stav Vlatke Pokos o Thompsonu i njegovoj lijepoj domoljubnoj pjesmi koju su pjevali naši reprezentativci slaveći pobjedu nad Brazilom, što je zapravo samo bila refleksija na brojne objave u BiH koje je internacionalizirao jedan od najpoznatijih bivših turskih nogometaša Hakan Sükür. Sporan im je stih "Herceg-Bosno, srce ponosno" što su svojedobno zamjerali i njemačkom nogometnom reprezentativcu Manuelu Neueru kad ju je pjevao za odmora u Hrvatskoj. I tada je bio sporan, kako kome, Thompson i/ili stih.

Thompsonova je stvar hoće li se i kako braniti od tvrdnje Vlatke Pokos da je "pjevač koji promovira fašizam i ustaštvo", ali to što i ona koristi "notorne argumente" s kojima su se svojedobno obrušili i na Neuera, govori i o njima i o "argumentima". Tako su proglašavali i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović "ustašicom" jer se slikala s iseljenicima iza službene hrvatske zastave iz 90-ih s prvim bijelim poljem u grbu, a kakav se grb inače može vidjeti i na nekim povijesnim partizanskim i komunističkim fotografijama, te povijesnim spomenicama puno prije pojave ustaštva.

Unatoč svekolikim slobodama i tranziciji iz jednoumnog u pluralističko društvo u nekim glavama i dalje su, svjesno ili nesvjesno, ostali atavistički ostaci bivšeg totalitarnog sustava i udbaške prakse traženja u nevjerojatnim detaljima, početnom slovu "U" u tekstovima, pjesmama, osobama, idejama... ustaše i ustaške simobole i neprijatelje režima. 

16.07.2018., Zagreb - Docek Vatrenih na sredisnjem gradskom trgu. Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. Marko Perkovic Thompson"nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U svakom slučaju, zbog onih kojima možda nije poznat čitav glazbeni opus Marka Perkovića Thompsona ne bi bilo zgorega argumentirati zbog kojih je to stihova ili riječi on "promotor fašizma, ustaštva i velikohrvatske ideologije"!? Jer, ovako sve se svodi na onu "što se Vlatki htilo, to se Vlatki snilo". Jedna od najljepših hrvatskih domoljubnih pjesama "Lijepa li si" zbog stiha "Herceg-Bosno, srce ponosno" ništa od toga ne promovira. 

Da, pojedini su Hrvati u Herceg-Bosni počinili zločine, kao što su ih i pripadnici svih drugih većinskih naroda počinili u BiH, ili i neki Hrvati u Oluji, ali niti je BiH, a ni Hrvatska zbog zločina pojedinaca zločinačka tvorevina. Uostalom, na pitanje zašto Herceg-Bosna, njezin prvi predsjednik Mate Boban je rekao: "Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da da do znanja da to ne želi". 

Doduše, Thompson u svojim stihovima nije obrazložio pravno-politički smisao stiha i na koju je Herceg-Bosnu mislio. Možda je mislio na onu Herceg-Bosnu za koju Enciklopedija.hr među ostalim kaže da su se tim nazivom do 1991. najviše koristili Hrvati, ali i Bošnjaci: "Taj je naziv imao određenu stilsku vrijednost i funkciju, gotovo da se i nije upotrebljavao u običnome govoru, nego ponajprije u geslima, pjesmama, manifestima, svečanim govorima i sl.".

16.07.2018., Zagreb - Docek Vatrenih na sredisnjem gradskom trgu. Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. Marko Perkovic Thompson"nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ili, možda je mislio na Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu utemeljenu 18. studenog 1991. pri čemu su se osnivači, općine s većinskim hrvatskim stanovništvom, pozvali na Ustav BiH, ili 1993. proglašenu Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja je uz Hrvatsku i BiH, bila supotpisnica Washingtonskog sporazuma 1994. Kakve god su to bile pravnopolitičke tvorevine nastale su iz puke egzistencijalne potrebe vojne obrane hrvatskog naroda u BiH.

Uostalom, već po onoj "nomen est omen" logično je zaključiti: Oj Vlatko, "Lijepa li si" nije pjesma o "Herceg-Hrvatskoj" već o "Herceg-Bosni", pa tomu ne treba pripisivati značenja kako nam je ćeif. Uostalom, baš kao što ih jednako ne treba pripisivati doduše trivijalnim stihovima "kad će taj petak" i "ti si k'o metak" kad ih pjeva Vlatka Pokos samo zato jer si netko mizogin dopušta tako odnositi prema inače hrabroj i pametnoj ženi.

 

Ključne riječi

Komentara 149

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
13:59 18.12.2022.

Da se ne uvrijede jugosloveni i velikosrbi.

SA
sasha68
14:05 18.12.2022.

ljudi stalno istim floskulama oznacavaju ovog pjevača, a vjerujem da niko od njih nikad nije pogledao tekst nijedne pjesme..kad ih citas shvatis-samo domovina,obitelj,vjera i povijest- ničeg tu ruznog nema za hrvata ali ima za svakog jugovića počevši od puhovskog do patke

AN
Androniko
14:18 18.12.2022.

Pjevat će se svaka pjesma hrvatskog branitelja Thompsona dok je Hrvata i Hrvatske. Thompson se stihom o Herceg Bosni ne upliće u pravno politički poredak neke države, već tim stihom podrazumijeva solidariziranje svih hrvatskih kraljeva s Hrvatima u BiH, koji su i po Ustavu te zemlje jedan od tri konstitutivna naroda. Thompson i reprezentacija su smetanja svim antihrvatima jer su oni jedini sposobni okupiti narod na jedno mjesto pa se nastoje raskoliti zajedništvo kako bi prekinuli lijepu priču jednog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije