Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE POREZNE OLAKŠICE

Poslodavci stali na loptu: Prosječna plaća pala za 17, a trebala je rasti barem osam eura

27.02.2024.
u 06:30

Državni sektor već se odlučio na povijesno povećanje plaća u ovoj godini, a idući će mjeseci pokazati što će, nakon smanjenja prosinačkih plaća isplaćenih u siječnju, za kasnije mjesece poduzeti privatni sektor.

Ključne riječi

Komentara 19

MA
majeltomoguce
07:32 27.02.2024.

Kako očekivati rast plaća u privatnom sektoru kada bez ograničenja dolaze strani radnici koji ne rade problem radeći za 30-40% manju plaću? Kako očekivati da će domaći ljudi dobiti posao kad poduzetnik sada ima na raspolaganju sve više tih stanaca? Kakva je politika vlade RH prema stranim radnicima - osim otvorenih vrata i neograničenom uvozu strane radne strage? Ja očekujem pad plaća u privatnom sektoru za barem 10% u ovoj godini zbog gore rečenoga!

Avatar fidelio
fidelio
07:29 27.02.2024.

Nemojte iznositi neistine - poslodavac ne može na svoju ruku smanjiti plaću, jer se plaće po zakonu ugovaraju u bruto iznosu. Dakle, potreban je aneks ugovora koji mus potpisati i radnik. Jednostavno, ukidanje prireza i povećanje poreza je pretakanje iz šupljeg u prazno i to je bilo svima jasno.

EJ
ejStef
07:21 27.02.2024.

A što sad, povećanje plaća bez povećanja produktivnosti = inflacija. To je bar jednostavno. U javnim strukturama imamo veliko povećanje plaća uz smanjenje produktivnosti, što je onda inflacija na kvadrat... U prijevodu to znači da će privatni sektor morati rintati još više da bi namaknuo novce za ekipu na proračunu. I to drastično više... Sada to donekle drži vodu, budući da smo država s najviše EU "donacija", a te donacije velikim dijelom idu u javne strukture. Udio države u BDP-u raste, udio poreza u BDP-u se ne smanjuje, paradržavni, tj. parafiskalni sektor je sve jači, sve to skupa nije nešto što bi garantiralo svijetlu budućnost... A i vidimo da se sve više forsira ta uravnilovka i da se sve više propagiraju postkomunističke ideje, ko da ljudima nije bilo dosta, pa idu ponovo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije