Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najintrigantniji kandidat

Zašto HDZ (ne)mora dati glas Mladenu Bajiću

Mladen Bajić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.02.2015.
u 19:00

Kontroverzni Mladen Bajić politički je najintrigantniji kandidat za Ustavni sud

Ako je predstojnica riječke Katedre za ustavno pravo prof. dr. sc. Sanja Barić, s obzirom na kompetencije, društveni angažman i kao politički “ničija”, kandidatkinja za Ustavni sud koja ne bi trebala imati problema s dvotrećinskom većinom u Saboru, za drugo mjesto najintrigantniji je kandidat Mladen Bajić. Kod HDSSB-a nema šanse, tako da sada ovisi o HDZ-u, kao oni nekoć o njemu. SDP, koji ga je i “otkrio” – Ranko Ostojić ga je predložio Ivici Račanu – i prije objave natječaja agitirao je za njega, premda su lani i 2010. imali kritike na njegov rad koje je teško spojiti sa sudačkom dužnošću. Baš mu je Zoran Milanović bio najistaknutiji kritičar pa je i ostvario jedno od rijetkih obećanja da, dođu li na vlast, “državni odvjetnik neće biti političar”.

Tomislav Karamarko prekjučer je u Varaždinu rekao da će HDZ razmotriti Bajićevu kandidaturu, “ali ne vjerujem da ima velike šanse kod naših ljudi”. HDZ mu je tri puta dao glas, i njegove zasluge u borbi s korupcijom uzimali su i za svoje. Bajić je nositelj četiriju odlikovanja. Pripisuju mu se zasluge i za pozitivna izvješća Carle del Ponte uoči ulaska u EU te za koordiniranje uhićenja Ante Gotovine. I bivši premijer iza rešetaka i njegova je zasluga, pa i to što se sudi HDZ-u argument je za tezu – može li mu HDZ uopće uskratiti glas?

Još se na portalima mogu naći izjave Marasa, Stazića i drugih esdepeovaca koji su mu kao “službeniku”, po Milanovićevoj kvalifikaciji, prigovarali selektivan pristup, politiziranje, “ladice”, što nije znao “kukuriknuti” kad je trebalo. Ako je njima sada dobar za istaknutiju dužnost, onda i HDZ ima pravo biti kritičniji. Uz tajming, mogu se pitati što ako Perković i Mustač budu osuđeni u Njemačkoj, a nama u Ustavnom sudu sjedi čovjek koji je pogazio tužiteljske ideale, prvo ne inzistirajući na istrazi bez obzira na osobni stav o zastari, a i nezakonitim nezastupanjem Njemačke. Europski sud za ljudska prava, a i naš sud, i zbog Bajića osudio je RH za kršenje presumpcije nevinosti kasnije oslobođenog Roberta Peše, a kad je sudac pri objavi presude kritizirao DORH zbog trošenja novca poreznih obveznika u Maestru, Bajićeva tužiteljica Željka Pokupec stegovno ga je prijavila!?

>> Ustavna sutkinja želi biti i Zorka Ćaćić Zagrajski, koja je kaznom zaprijetila Milanoviću

>> Mladen Bajić kandidirao se za ustavnog suca

Komentara 17

K2
kritičar_2
19:15 21.02.2015.

S takvim likovima ova zemlja je bez perspektive.

Avatar comparator
comparator
19:04 21.02.2015.

Sad bi se od svojih ne-djela sakrio u ustavni sud !?

LU
lukabulic
19:13 21.02.2015.

baqjić ima godina za umirovljenje nek ide da se više ne blati - koruptivnošću--uteg mu je kod mene mesić-i udba-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije