Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITVOREN ZBOG LAŽNE UZBUNE

Zaštitar se sumnjiči da je nazvao policiju i kazao: U Avenue Mallu su postavljene četiri bombe!

Policija privela muškarca zbog lažne dojave o bombi u Avenue Mallu
Foto: Fran Rubil/PIXSELL
1/3
12.07.2022.
u 16:26

U Hrvatskoj su na meti do sada bili trgovački centri, pa je prije mjesec dana čak 12 njih dobilo dojavu o postavljenoj bombi.

Za lažnu uzbunu je osumnjičen 28-godišnjak, inače zaštitar, koji je zbog svoje "šale" završio iza rešetaka. Sumnjiči ga se da je 5. srpnja u 10.13 radeći kao zaštitar u zagrebačkom Avenue Mallu  s telefonske govornice u tom centru nazvao Operativno komunikacijski centar Policijske uprave zagrebačke.

- U Avenue Mallu su postavljene četiri bombe! - kazao je i poklopio slušalicu.

Ta dojava, koja se srećom pokazala lažnom, digla je na noge policajce i javne službe, koje po takvoj  dojavi moraju reagirati. Trgovački centar je evakuiran, obavljen je protueksplozivni pregled i bombe srećom nisu nađene.

VIDEO: Zagrebačka policija potvrdila: Dojava o bombi u Avenue Mallu bila je lažna

No zato je nađen počinitelj, jer je telefonskim pozivima za razliku od prijetnji koje se pošalju emajlom, puno lakše ući u trag. Uhićen je ni dva  sata od lažne dojave, a nakon što je ispitan na ODO Novi Zagreb, doveden je pred suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Inače,  posljednjih mjeseci u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, zaredale su se lažne dojave u bombama. U Hrvatskoj su na meti do sada bili trgovački centri, pa je prije mjesec dana čak 12 njih dobilo dojavu o postavljenoj bombi. Što se tiče Srbije i BiH tamo su na meti bili škole, državne institucije, trgovački centri.... Istrage su do sada  pokazale se da su anonimne dojave poslane s mejlova čije su IP adrese registrirane po cijelom svijetu. Počinitelje ovakvih djela teško je naći, dok s druge strane lažne dojave uznemiruju javnost te iscrpljuju policiju, pogotovo ako ih je više istovremeno.

S druge strane,  takve dojave, mogu imati i ozbiljne ekonomske  i sigurnosne implikacije. Nakon što su se lažne dojave proteklih mjeseci zaredale, zagrebačka policija održala je sastanak s predstavnicima trgovačkih centara, kako bi dogovorili bolje sigurnosne protokole te točan način postupanja u takvim situacijama. Jer iako su se sve dojave do sada, srećom,  pokazale lažnim,  trgovački centar se ipak mora  isprazniti, detaljno pregledati, pri čemu je problem, kako upozoravaju sigurnosni stručnjaci, što zaštitari, kao osoblje koje radi na tim mjestima, nije osposobljeno za postupanje u takvim  situacijama.

Prema statistikama MUP-a, u 2021 prijavljene su 42 lažne dojave o bombama, od čega ih je razriješeno 37. Policija je vezano za te 42 lažne dojave pronašla i uhitila 25 počinitelja, od čega su sedam bile žene. Uhićeni počinitelji su uglavnom bili između 29 i 39 godina, a nakon toga u dobi od 39 do 49 godina.  Što se tiče 2002. u prva četiri mjeseca bilo je 13  lažnih dojava, od kojih je razriješeno njih 12 te je uhićeno osam počinitelja.

VIDEO: Policajka spasila dijete iz vozila u Puli: Provukla je ruku kroz prozor i uspjela otvoriti vrata

Komentara 8

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
16:48 12.07.2022.

Uz propisanu kaznu treba mu naplatiti izlazak policije, vatrogasaca, postrojbe za otkrivanje eksploziva i svu propuštenu dobit trgovina koje nisu radile zbog toga

SL
slavenZadravec
19:40 12.07.2022.

Ne treba zaboraviti da je konkretna zaštitarska tvrtka upravo tom čovjeku povjerila odgovornost i čak određenu vlast nad ljudima koji se nalaze u centru. Istina, zbog niskih plaća javljaju im se samo najlošiji kadrovi, ali ipak ...

Avatar Behemot
Behemot
20:58 12.07.2022.

Čovjek radi na poziciji detektiva u trgovini, znači 12 sati stoji na sredini trgovine kao strašilo kako lopovi ne bi krali (ovdje se radi vjerojatno o DM-u ili Mulleru) a zaštitar je iz Klemma. To je najlošiji zaštitarski posao i tamo stavljaju ljude kojih se želi firma riješiti da im ne dadu otkaz što im je dodatni trošak, nego da ljudi sami dadu otkaz na svoju štetu. Tako da je ovaj zaštitar u biti žrtva mobbinga u firmi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije