Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak Plenkovića i Čovića:

'Zaštita prava Hrvata u BiH i postizanje legitimne zastupljenosti zajednički prioritet'

Mostar: Sastanak Dragana Čovića i Andreja Plenkovića
Denis Kapetanovic/PIXSELL
20.07.2021.
u 14:28

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanju BiH prema članstvu u NATO-u

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragana Čovića. Razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv COVID-19, proces cijepljenja te nastavak gospodarske suradnje Hrvatske i BiH, izvijestili su iz Vlade.

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanju BiH prema članstvu u NATO-u. Pritom je važno osnažiti reformski proces koji jamči gospodarsku stabilnost te boljitak čitave zemlje.

U kontekstu suzbijanja COVID-19, dr. Dragan Čović izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na snažnoj pomoći Hrvatske koja je, kao partner i susjedna zemlja, donirala BiH ukupno 240 tisuća doza cjepiva. Predsjednik Vlade naglasio je da će se, slijedom odluke Vlade, u Hrvatskoj moći besplatno cijepiti i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH.

Dr. Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu. Poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Kazao je da je konzistentna politika Vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.

Poručio je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH. O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsjednik Vlade razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Palmerom.

Komentara 9

PV
prcko.vitamincic
16:08 20.07.2021.

Nakon toliko godina i vrapci na grani znaju da je sve namješteno i da su Hrvati u BiH najviše izgubili.

RI
rikavac
16:11 20.07.2021.

Dobro Čoviću štitiš Hrvate ti i Plenković i HDZ. 91 popis 720 tisuća ,95 potpisan Dayton 550 tisuća Hrvate krvarili odbranili svoje Tudman i HDZ prodali Posavinu 200 Hrvata. 30 godina vladavine HDZ u BIH 2021 god 280 tisuća Hrvata tako ih Čović štiti. Stan u Zagrebu ,Splitu,kuća u Makarskoj vila od 5 miliona Eura u Mostaru. Uništen Aluminij Soko

M3
Miške 3
15:19 20.07.2021.

Treba im netko objasniti da je BiH druga država i što se petljaju tamo. Onda Srbija treba da se isto tako brine o Pupovcima u RH. E to ne. To je naše dejtonsko ( čitaj diletantsko ) pravo, dvojnih državljanstava i ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije