Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Puhovski:

Teroristi žele natjerati Europu i na to da se zatvori za migrante

Migrants supporters hold the protest in front of European Commission and European Council headquarters in Brussels, Belgium on 16.03.2016 People take part in an Blackdays solidarity wake along with migrants one day before an EU Summit with Turkey. The pro
Foto: DPA/PIXSELL
25.03.2016.
u 23:02

Poljska je premijerka odbijanjem dogovorene kvote izbjeglica najavila mogući europski trend nakon napada na Bruxelles

– Nakon onoga što se dogodilo u Bruxellesu, nismo spremni prihvatiti nijednog migranta u našu zemlju – izjavila je poljska premijerka Beata Szydlo, najavivši tako trend u kojem bi neke zemlje članice EU mogle iskoristiti terorističke napade u Bruxellesu kao argument da ne treba sudjelovati u zbrinjavanju izbjeglica iz Sirije po sustavu kvota koje su izglasane u rujnu prošle godine u Vijeću EU.

Jačat će ksenofobija

Prvi sirijski izbjeglice trebaju po sustavu kvota u travnju biti relocirani iz Grčke u Poljsku, no sada je, čini se, to zaustavljeno jer poljska vlada nakon terorističkih napada u Bruxellesu doživljava migrante kao prijetnju. Politički analitičar Žarko Puhovski vjeruje da takva reakcija ide u korist ciljevima terorista.

– To je dio izvorne strategije onih koji te napade izvode ili organiziraju. Oni žele natjerati drugu stranu na takvu reakciju, da čini ono što bi oni htjeli da učini. Da se zatvore i da pokažu da nisu ništa bolji od ostalih. Kao što su Crvene brigade tjerale liberalnu državu da se pokaže autoritarnom – kaže Puhovski.

Po istom principu, u korist teroristima tzv. Islamske države ide i reakcija onih Europljana koji na prosvjedima protiv dolaska migranata u Njemačku nose križarske simbole i nazivaju sami sebe križarima, što je pojam koji koristi i ISIL kada u preuzimanju odgovornosti za počinjene napade naziva europske zemlje “križarskim” zemljama.

Poljska je jedina članica Višegradske skupine koja je u rujnu 2015. u Vijeću EU glasala za uvođenje kvota. Iako su nakon izglasavanja postale pravno obvezujuće, čak i za zemlje koje su glasale protiv i bile preglasane, kvote još nisu zaživjele u stvarnosti, ali na posljednjem summitu EU sve su zemlje članice dobile požurnicu da što prije ispune svoje obveze koje proizlaze iz kvota jer o tome ovisi dogovor koji je Europska unija sklopila s Turskom o zatvaranju migrantske rute.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak je poručio da će nas “odvratni napadi u Bruxellesu povezati sve zajedno u solidarnosti prema žrtvama i odlučnosti protiv terorista”, misleći i na solidarnost sa žrtvama koje bježe od rata u Siriji. No, analitičari poput Mujtabe Rahmana iz ugledne konzultantske kuće Eurasia Group vjeruju da će teroristički napadi, upravo suprotno, umjesto solidarnosti pojačati ksenofobiju i protuimigrantske osjećaje, koji su već sada ojačali tijekom izbjegličke krize.

Zloupotreba migrantske rute

Podaci iz istrage nakon napada u Parizu i Bruxellesu govore da su neki od terorista zloupotrijebili otvorenu migrantsku rutu kako bi se iz Sirije neopaženo prebacili u EU. – Stranke desnice diljem EU, pogotovo stranka Alternativa za Njemačku, povezuju i nastavit će povezivati izbjeglice s terorizmom – rekao je Rahman za New York Times. 

>>'Pripremite se za invaziju ilegalnih imigranata'

>>Orban: Hoće li Europa shvatiti da migrantski val treba potpuno zaustaviti?

Komentara 43

HH
Horvat_H
23:19 25.03.2016.

a tko su teroristi ? orban,i vojska,policija

Avatar Idler 3
Idler 3
00:40 26.03.2016.

....da takva reakcija ide u korist ciljevima terorista ??? Svašta čovjek more pročitat od kojekakšnih, samozvanih stručnjaka i teoretičara. Za početak nek nam Puhovski razjasni tko su izbjeglice, a tko migranti? Kolki od njih uopće oće nekaj delat, a kolkima je dost socijala i noge v zrak? Kolki uopće oće prihvatit neka zapadna pravila i regule? Ma ima tih pitanja i previše.

JU
juma
00:14 26.03.2016.

Postoji li neko područje javnoga života ili djelovanja za koje nije ekspert Žarko Puhovski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije