Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika u tablicama

SDP vraća grb jer ne želi ideološke sukobe s HDZ-om

Žarko Puhovski
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.04.2015.
u 08:25

SDP-u je, smatra Puhovski, jedina šansa otvaranje teme o ustašama i partizanima

Malo je koja odluka Vlade, ili resornog ministra, toliko začudila novinare da nisu u prvi mah shvatili je li sve samo skeč ili stvarnost, kao ona ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. On je prije dva dana naprasno odlučio da će na automobilskim tablicama ipak biti hrvatski grb, a ne kockice, i to zato što je protiv kockica rogoborio šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Potpuno nestvarno – da samo tako padne u vodu gotovo dvije godine rada na novim tablicama.

No, moguće je da iza svega ne stoji samo trenutačna "inspiracija" ministra Ostojića nego da je Vlada, predvođena SDP-om, shvatila da joj uoči izbora nikako ne odgovara servirati HDZ-u temu na kojoj će glavnim suparnicima morati dokazivati da ne rastaču sve što je nacionalno, i da su "ipak Hrvati" iako na tablicama nema grba. Možda se to i uklapa u SDP-ovu strategiju koju je postavio američki savjetnik Alex Braun za parlamentarne izbore, prema kojoj se SDP ne smije upecati ni na jednu ideološku/svjetonazorsku temu. U SDP-u, sve i da je tako – a kažu da nije, iako nemaju suvislo objašnjenje za Ostojićev postupak – to nitko ne bi priznao.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je povlačenje odluke o novom dizajnu tablica političko samoubojstvo za SDP.

– To je potpuno pogrešan potez, a u EU samo Slovačka ima grb na tablicama. Postavlja se pitanje tko je ministar – Ostojić ili Karamarko. Najveći je problem u tome što bi SDP baš na ideološkim temama trebao napadati HDZ, upravo na tome je HDZ dobivao dosadašnje izbore, jer SDP nema ni gospodarske rezultate niti se može hvaliti potezima Vlade – uvjeren je Puhovski. SDP-u je, smatra on, jedina šansa otvaranje teme o ustašama i partizanima, jer samo tzv. plašenjem birača od dolaska nabrijane desnice i stvaranjem moralne panike SDP može izvući svoje birače na birališta. U HDZ-u su pak zadovoljni što se grb vraća na tablice, za što su se potpisivale i peticije na internetu, a Karamarko je komentirao kako je Vlada jako principijelna i odluke joj traju 24 sata.

>> Prvotravanjska 
šala s registarskim oznakama

>> Dizajneri se žale ministarstvu: Budite dosljedni i poštujte vlastite natječaje

Komentara 22

Avatar docCL
docCL
08:42 11.04.2015.

Nakana Vlade da makne hrvatski grb s registarskih plocica osujecena je ostrom reakcijom javnosti koja ne zeli obezvredivanje i micanje nacionalnog identiteta Hrvata. Vlada podilazi glasacima u izbornoj godini, nadajuci se jos jednom mandatu i nastavku svoje politike koja je totalno bezidejna i neucinkovita. Jedina konstanta u njenom radu je potiranje nacionalne svjesti, ideoloske podjele i kontinuitet izjednacavanja krivnje za srpske agresije na Hrvatsku.

NV
novo vriijeme
08:39 11.04.2015.

Kakve ideološke sukobe, grb nije ideološki nego grb države Hrv atske i njenih građana, ja nisam član niti jedne stranke ali grb smatram svojim i sviđa mi se na tablicama.

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
08:49 11.04.2015.

Grb su vratili jer su se uplašili reakcije ljudi kojima za razliku od Puhovskog i većine aktualne vlasti, on znači vanjsku manifestaciju nacionalnog ponosa kojeg se je micanjem pokušavalo zatrti. E nećete razbojnici......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije