Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjernice

Zahtjev predsjednice, HAZU i HGK: Nova vlada mora produljiti radni vijek

kolinda grabar-kitarović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
03.11.2015.
u 11:25

Neoporezivi rad preko studentskog servisa, u koji je uključeno 75.000 studenata godišnje, treba biti model i za druge skupine. Treba vratiti praksu u škole

Hrvatska treba produljiti radni vijek, uvesti miniposlove poput Njemačke, promicati samozapošljavanje, uskladiti sustave obrazovanja sa svijetom rada... neke su od 39 reformskih mjera koje HAZU i Hrvatska gospodarska komora nude novoj vladi da bi se povećala zaposlenost.

Dosta priče

Reformske su mjere pripremili stručnjaci za tržište rada Danijel Nestić, Maja Vehovec, Neven Budak, Josip Tica, Iva Tomić, Nika Šimurina, Predrag Bejaković, Željko Mrnjavac i Josip Ježovita, a iza projekta Zaposlimo Hrvatsku svojim je autoritetom stala i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

– Vrijeme je da prestanimo pričati o potencijalima i prilikama Hrvatske i napokon krenemo raditi. Nema boljeg vremena od danas kako bismo se počeli mijenjati. Stvorimo okruženje u kojem će oni koji su danas nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj – kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Rad na projektu koordinirao je bivši SDP-ov ministar, a sad savjetnik u HGK Davorko Vidović, koji je podsjetio da je kumulativna stopa rasta Hrvatskog BDP-a u posljednjih 25 godina nula, za to vrijeme stvoreno je 148 milijardi kuna trgovinskog deficita, kojim smo potakli otvaranje tuđih radnih mjesta, dok smo mi izgubili 300.000 zaposlenih i stvorili 55 milijardi eura inoduga.

– Očekujemo da kreatori politika prihvate ove smjernice koje nemaju ideološkog predznaka i čiji je jedini predznak gospodarstvo jer politika neće zaposliti ljude, ali mora pomoći, odnosno ne ograničavati one koji zapošljavaju – kazao je šef Komore Luka Burilović i poručio da se floskule o bolnim rezovima ponavljaju periodički i prema potrebi, dok je propadanje zbog političke nedosljednosti jedini kontinuirani proces u hrvatskom gospodarstvu.

– Ne postoji jedan jednostavan potez ni brza rješenja koja bi riješila problem nezaposlenosti Hrvatske i upravo je to zamka u koju svi upadnu. Nedostaje nam kult rada i potreban su nam kontinuitet i disciplina pridržavanja propisa bez obzira na promjene vlada i ministara. Potreban nam je kontinuitet tisuću malih promjena da bi se doista nešto promijenilo – kazao je predsjednik HAZU Zvonko Kusić.

Autorica preporuke o produljenju radnog vijeka Maja Vehovec s Ekonomskog instituta navodi da je produljenje motivirano starenjem stanovništva.

Samo 12% provizije

Za potrebe ove studije anketirano je 15 tisuća poslodavaca, koji imaju visoko mišljenje o starijim radnicima, ali ih ipak ne zadržavaju u radnom odnosu. To bi, kaže M. Vehovec, mogle promijeniti pozitivne kampanje o starijim osobama, ali i dulji radni vijek u javnom sektoru. Zbog starenja stanovništva pred nama je razdoblje silver ili srebrne ekonomije, u kojoj će raditi sve više starijih. Druga smjernica sugerira stvaranje malih poslova, nešto slično onome što je Njemačka učinila prije deset godina, dopuštajući tvrtkama da zaposle radnike za 450 eura mjesečno i na tu plaću ne plaćaju poreze i doprinose. Taj je rad uzeo maha pa sad 7,5 milijuna Nijemaca radi na malim poslovima te ta zemlja praktički i nema nezaposlenih, no mnogi su prisiljeni raditi na dva različita posla da bi preživjeli.

U Hrvatskoj je, navodi Željko Mrnjavac s Ekonomskog fakulteta u Splitu, rad preko studentskog servisa najbliži tom modelu zapošljavanja. Lani je 75.000 studenata radilo preko servisa te su ostvarili 965 milijuna bruto zarade, na koju servis uzme 12% provizije, a neto zarada do 50.000 kuna godišnje se ne oporezuje. Rad uz poreznu olakšicu treba regulirati i proširiti na druge skupine radnika, ali uz limitiranje broja sati rada i dohotka.

>>Mlada magistrica pisala Vladi na Facebooku: Ne mogu doći do posla jer sam žena

>>22.009 radnika više od tri mjeseca ne dobiva zarađenu plaću. Stečaj prijeti 5500 tvrtki i 1000 obrta

Komentara 27

ST
stefj
12:11 03.11.2015.

Čemu ovakav naslov?... Smjernice su OK, ali teško da će se ijedna vlada odreći poreza, kako će hraniti uhljebe. Danas državni i javni sektor čini preko 50% ukupno zaposlenih, što znači da je teret na proračunu ogroman, da je samo moguće povećanje poreza i izmišljanje novih, kao i izmišljanje parafiskalnih nameta... Ako se prati, zadnjih 6-7 godina stalno se govori o potrebi smanjenja poreza, potrebi reforma, potrebi ukidanja parafiskalnih nameta, a rezultat je poražavajući. Stalno se uvode novi porezi i parafiskalni nameti, ova vlada je rekorder po tome, a niti prethodne nisu malo sudjelovale u tome. Porezi nikada nisu bili veći, nikada nije bilo više parafiskalnih nameta, a zaposlenih nikada manje, naročito u realnom sektoru... I sad možemo vjerovati političarima da će napraviti neke reforme? Možemo se samo nadati da će birači kazniti ovu vladu, kazniti slijedeću i tako dalje... Mada, kako vidim, milijuni, tj. milijarde uložene u ostanak na vlasti čine svoje. Profesionalni PR i populizam jači je od zdravog razuma...

DU
Deleted user
11:55 03.11.2015.

Može li mi itko kazati zašto bi ova priča nosila ovakav naslov?

AN
ANM
11:36 03.11.2015.

Primitivni porivi, rezultat ovakav naslov !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije