Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIJA Hrvatski iseljenici iščekuju odluku o izručenju Hrvatskoj

Zaoštren sukob Hrvata i Srba zbog uhićenja srpskog kapetana

21.01.2006.
u 20:27

Premda su australski federalni agenti priveli Kapetana Dragana i premda mu je odbijen zahtjev za puštanje iz pritvora i obranu sa slobode, to ne znači da će ga australske vlasti doista i izručiti. Ovdašnje hrvatsko iseljeništvo izručenje čeka uz nadu da će osumnjičenik za ratne zločine na području Hrvatske biti priveden pred lice pravde, ali i uz bojazan da bi se jedan od zapovjednika zloglasnih "knindža" mogao ipak izvući.

Nisu australske vlasti nenadano promijenile mišljenje pa su sada ipak odlučile privesti svoga državljanina Dragana Vasiljkovića. Ovdje kažu da je problem bio u tome što australska vlada dosad nije dobila nikakav zadovoljavajuće potkrijepljen zahtjev za takvim činom. Kada je koncem studenoga lani u službenom posjetu Australiji bila hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, predmet njezinih službenih razgovora s ministrom vanjskih poslova Alexanderom Downerom i ministricom useljeništva Amandom Vanstone bio je i Kapetan Dragan, odnosno njegovo izručenje Hrvatskoj. Tako se osramotila i ministrica vanjskih poslova, ali ponajprije hrvatsko pravosuđe, koje u tom trenutku nije niti imalo podignutu optužnicu protiv Vasiljkovića, kaže nam Nikola Rašić, urednik hrvatskog programa na nacionalnom SBS radiju.

Izručenje je sada moguće uz uvjet da Hrvatska u dokumentima koje mora dostaviti u sljedećih 45 dana dokaže Australiji da je Dragan Vasiljković sudjelovao u ratnim zločinima na području takozvane srpske krajine. Osim toga, valja im predočiti dokaze i o tome da se Vasiljković borio izvan granica Australije bez dozvole ovdašnjih vlasti, što je kažnjivo.

To, pak, ne bi trebalo biti teško jer se u intervjuu za hrvatski program SBS radija Vasiljković javno hvalio vojnim podvizima za vrijeme hrvatskog Domovinskog rata. Po vlastitu priznanju u intervjuu za hrvatski program SBS radija, Vasiljković je bio i predmet zanimanja haaških istražitelja, ali je pobjedonosno izjavio da Haaški sud protv njega nije podigao optužnicu. Australski Hrvati tvrde da se to dogodilo jer se nagodio s Haaškim sudom pa je za svjedočenje protiv Miloševića dobio imunitet.

Australski su Srbi podijeljeni o pitanju kapetana Dragana, no ne žele se javno izjašnjavati. Oni, inače, tvrde da u Australiji ima oko 90.000 do 100.000 Srba i više od 250.000 Hrvata i da je do uhićenja Kapetana Dragana došlo zbog pritiska EU i hrvatske zajednice u Australiji. Zbog uhićenja srpskog kapetana pojačani su i posljednja dva dana animoziteti između tamošnjih Hrvata i Srba. Među njima ionako nema previše kontakata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije