Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vizionar

Zamjenik ministra prvi u mirovini na samo jedan dan

'05.04.2012., Zagreb - 19. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Zamjenik  ministra mora, prometa i veza Zdenko Antesic Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
23.09.2012.
u 09:36

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture osigurao si povlaštenu saborsku mirovinu. Iznosit će oko 10.500 kuna.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić 1. kolovoza 2011. godine kao tadašnji SDP-ov gradonačelnik Raba otišao je na jedan dan u saborsku mirovinu i isti dan ponovno se zaposlio na isto radno mjesto – gradonačelnika Raba.

Tako si je tada 56-godišnji Antešić na vrijeme osigurao povlaštenu zastupničku mirovinu od oko 10.500 kuna, i to samo nekoliko mjeseci prije promjene vlasti u Hrvatskoj i pobjede Kukuriku koalicije, čije je jedno od predizbornih obećanja bilo upravo ukidanje povlaštenih saborskih mirovina.

Čak 46 zastupnika u mirovini

SDP je i prije nego što je Antešić otišao u jednodnevnu mirovinu najavljivao da će ukinuti povlaštene saborske mirovine, a to je i službeno bilo navedeno u predizbornom programu Kukuriku koalicije Plan 21 koji je predstavljen javnosti sredinom rujna, dakle mjesec i pol nakon što se Antešić umirovio na jedan dan.

Usto, Antešić je u bliskim odnosima s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem i sigurno je bio upućen u sve što SDP planira kad dođe na vlast. U kolovozu prošle godine pak svima je bilo jasno da će Kukuriku koalicija pobijediti na skorašnjim izborima. Usto, samo nekoliko dana prije nego što je podnio zahtjev za zastupničku mirovinu Antešić je kao gradonačelnik Raba ugostio svog stranačkog šefa Zorana Milanovića na srednjovjekovnom ljetnom sajmu Rabska fjera, koja se održala od 25. do 27. srpnja 2011. godine

I jedan od prvih poteza Kukuriku vlade bilo je ukidanje povlaštene saborske imovine pa će odsad zastupnici moći imati mirovinu od najviše 8800 kuna, a uvjete za mirovinu će morati imati kao i svi drugi hrvatski građani. No to se ne odnosi na one koji su u mirovinu otišli prije tih izmjena. Oni i dalje imaju pravo na, za hrvatske prilike izrazito visoke povlaštene mirovine. Pa tako i Antešić.

Prije samih izmjena zakona zahtjev za saborsku mirovinom podnijelo je 46 zastupnika, od toga njih sedam iz sadašnjeg saziva na jedan dan kako bi si kao i Antešić osigurali povlaštenu mirovinu.

No Antešić za razliku od te sedmorke koja je proglašena nemoralnim zbog tih svojih poteza izbjegao je pozornost javnosti jer je nekoliko mjeseci prije bez svjetala reflektora učinio isto što i njegovih sedam nemoralnih kolega.

Usto, kad je otišao u jednodnevnu mirovinu, Antešić nije bio saborski zastupnik. A pravo na zastupničku mirovinu ostvario je na osnovi svog zastupničkog mandata od 2003. do 2007. godine.

“A zašto vi uzimate plaću?”

U Saboru su nam potvrdili da je Antešić otišao u mirovinu na jedan dan.

– Sukladno našoj evidenciji, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Područna služba u Rijeci, 6. ožujka 2012. izdao je rješenje kojim se zastupniku Zdenku Antešiću priznaje pravo na zastupničku mirovinu počevši od 1. kolovoza 2011. godine te 7. ožujka 2012. Rješenje da se zastupniku Zdenku Antešiću, korisniku starosne zastupničke mirovine, obustavlja isplata mirovine s danom 1. kolovoza 2011. s obrazloženjem da se korisnik mirovine 2. kolovoza zaposlio – kazali su nam u Saboru.

Antešić pak kaže da je imao zakonsko pravo otići u mirovinu i da ga je iskoristio. Tvrdi da to nije učinio jer je znao da će se ukidati povlaštene saborske mirovine i kaže da se tad to nije ni znalo. Čudi se što ga uopće pitamo zašto je otišao na jedan dan u saborsku mirovinu.

– Mogu vas ja nešto pitati? Zašto vi mjesečno uzimate plaću – bilo je njegovo protupitanje na naše pitanje o razlozima odlaska u mirovinu na jedan dan.

Na pitanje zašto je iskoristio to svoje pravo baš 1. kolovoza 2011. godine, a ne prije i zašto je otišao u mirovinu na samo jedan dan, odgovorio je:

– Zato što je to moje pravo.

Kazao je i da, kad bude išao u mirovinu, ne zna hoće li uopće koristi saborsku jer će imati veću mirovinu na osnovi svog radnog staža.

Ključne riječi

Komentara 66

Avatar fredi
fredi
15:01 23.09.2012.

Gospodine Antešiću, i radnici koji rade, a mjesecima nisu dobili plaću, IMAJU PRAVO na plaću pa je ipak i dalje čekaju. Kako vas nije stid?! Očekujem da vlast sve slične primjere smjesta pošalje u penziju umjesto što ih nagrađuje visokimim političkim mjestima. Ne želim da ovakav nemoralan tip vlada mojom državom!!!

GA
gavran
09:52 23.09.2012.

dajte listu ostalih!

RA
rasplinjač
15:10 23.09.2012.

Poznati ponos i dika Hrvata...poštenje prije svega. Ovakvi tipovi trebaju te mirovine uživati 5-10 dana..onda bi bilo pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije