Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tolušić na Voćarskom sajmu

'Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi pomoći će poljoprivrednim proizvođačima'

Tomislav Tolušić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
04.11.2016.
u 12:20

- U sektoru jabuke moramo nešto učiniti, nadam se već ove godine. Ne možemo nikad platiti svu štetu, koja iznosi preko 900 milijuna kuna, ali ne možemo ni ostati slijepi i reći da ne možemo ništa - poručio je Tolušić

- Probleme nećemo gurati pod tepih. Nakon 25 godina upravljanja poljoprivredom nismo se baš pomakli puno dalje i vrijeme je da to ispravimo - rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na otvaranju 11. međunarodnog Voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu.

Ova je, kažu voćari, bila iznimno teška godina, ponajviše zbog mraza koji je poharao voćnjake.

- U sektoru jabuke moramo nešto učiniti, nadam se već ove godine. Ne možemo nikad platiti svu štetu, koja iznosi preko 900 milijuna kuna, ali ne možemo ni ostati slijepi i reći da ne možemo ništa. Učinit ćemo sve da barem onima kojima je ovo primarna djelatnost pomognemo da prežive ovu godinu. Tržište nam je takvo kakvo jest, tu smo si svi zajedno sami krivi, uništavamo jedni druge, otkupljivači proizvođače, trgovci otkupljivače, i tako imamo začarani krug.

Trebamo pokušati objasniti jedni drugima da možemo ovako još godinu, dvije ili tri, ali da će doći vrijeme kad ćemo tu priču morati završiti. Ministarstvo će pomoći sa zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi i učiniti da se naša jabuka, mlijeko ili neki drugi proizvod ne prodaje budzašto, te da ljudi od toga mogu preživjeti i zaraditi, a da i drugi u tom lancu više ili manje sretni. Treba naći kompromis - poručio je Tolušić. 

U sklupu sajma održat će se i okrugli stol na temu "Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak?".

>> Ministar Tolušić: Mešetarenje poticajima i zemljištem nikome nećemo dopustiti

Komentara 3

TH
than
23:34 04.11.2016.

Odakle nama u sektoru samo jabuke steta od milijardu kuna ?!?!? Tu se netko baca sa ciframa koje nemaju smisla...

BL
Blomberg
14:59 04.11.2016.

Gospodine Tulusicu zabranite uvoz dajte poljoprivrednicima poticaje da proizvode, a svercere kaznite. Maknite te dzungle po poljima koje rastu tamo gdje je inace psenica ili kukuruz.

TZ
tibold.zvonimir
18:36 04.11.2016.

trebalo bi zabraniti uvoz u vrijeme kad su zreli naši proizvodi. S druge strane, izgraditi hladnjače i robu plasirati na tržište kasnije. Ipak ima i krivice proizvođača. računica kaže da je dovoljno 1 konjska snaga po hektaru zemlje, a onioni se nakupovali mašina kao da svaki od njih ima pola Slavonije. Bespotrebno troškovi, većinom stvorenui kreditima, koji su u HR i onako preskupi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije