Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zaklada Novo sutra donirala opremu za palijativne korisnike u vrijednosti 18 tisuća eura

Zaklada Novo sutra
Foto: Zaklada Novo sutra
1/3
28.03.2024.
u 10:06

Uručenje donacije za projekt „Ambasadori dobročinstva“ palijativnom timu Lipa iz Lipika

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač poduzetnik Pavao Vujnovac, donirala je 18 tisuća eura vrijednu opremu udruzi Palijativni tim LiPa iz Lipika u sklopu projekta „Ambasadori dobročinstva“. Projekt je podržan u sklopu donacijskog ciklusa Zaklade vrijednog 430 tisuća eura, a kojim su podržani projekti brojnih udruga, studenti, djeca iz domova i izbjeglice iz Ukrajine.

Donacija udruzi Palijativni tim LiPa uključuje 12 elektromotornih kreveta s 12 specijalnih madraca, invalidska kolica, 25 toaletnih kolica s posudom te ostalu opremu važnu za brigu o pacijentima kojima je to najpotrebnije. Oprema je dovezena u Pakrac u prostor Posudionice pomagala PT LiPa i neki korisnici će svoje krevete dobiti već za blagdan Uskrsa.

Foto: Zaklada Novo sutra

U Hrvatskoj je palijativna skrb veliki problem i izazov, na što upozoravaju brojne udruge i sami pacijenti. Stanovništvo u Hrvatskoj sve je starije i raste omjer onih koji su ovisni o pomoći i skrbi drugih. To je posebno velik problem u manjim sredinama, gdje je prisutan i snažan trend depopulacije. Činjenica je da palijativna skrb u Hrvatskoj često počiva na volonterskom radu i dobroj volji nesebičnih ljudi, koji djeluju uz bok zdravstvenih djelatnika i institucija.

Donaciju je uručio Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra, koji je naglasio velike izazove koji postoje u palijativnoj skrbi, pogotovo u manjim sredinama: „Jedan od razloga zašto smo podržali udrugu Palijativni tim LiPa jest upravo zbog toga što je u Hrvatskoj palijativna skrb jako slabo razvijena s obzirom na potrebe. Drago nam je što smo mogli pomoći udruzi LiPa koja je uistinu jedan dobar primjer na razini cijele Hrvatske, a nadamo se da ćemo donacijom podići svijest o palijativnim potrebama brojnih naših sugrađana.

Ljerka Pavković - predsjednica udruge
Foto: Zaklada Novo sutra

Donaciju je preuzela Ljerka Pavković, predsjednica Udruge te se zahvalila i istaknula koliko će im oprema biti od pomoći u svakodnevnoj skrbi za bolesnike: „Kreveti su nam vrlo važan dio opreme za palijativne korisnike, sada smo konačno u mogućnosti pomoći više građana sa našom opremom i ovim putem se još jednom zahvaljujem Zakladi Novo sutra.

Više informacija o Zakladi Novo sutra možete pronaći na njihovoj stranici novosutra.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije