Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regije

Zajedno s Karlovcem i Siskom i granicama sa Slovenijom i Bosnom

'karlovac_nnn_zag_091110'
Foto: ''
1/3
09.11.2010.
u 15:50

Studiju su naručili Vlada i Hrvatska zajednica županija, a izradio ju je Ekonomski institut. Prvi put Krapinsko-zagorska županija nije s Međimurjem

Krapinsko-zagorska županija po svojim razvojnim parametrima mogla bi se naći u regiji "sjeverozapadna i sjeverna Hrvatska", zajedno s Varaždinskom, Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom županijom. Najnoviji je to prijedlog iznesen prije desetak dana na sastanku Hrvatske zajednice županija u Zadru. Riječ je o studiji koju su naručili Vlada i Hrvatska zajednica županija, a izradio ju je Ekonomski institut kao podlogu za dalju raspravu o novom regionalnom ustroju zemlje.

Nema Međimurja

Ono što je zanimljivo jest to da se sada prvi put Krapinsko-zagorska županija, uz Varaždinsku, smješta u regiju s Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom županijom, dok se do sada svrstavala s Varaždinskom i Međimurskom županijom. No, krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić tvrdi da nema nikakve bojazni da će Zagorje doista završiti u ovoj novoj regiji sa županijama s kojima, osim s Varaždinskom, uopće ne graniči.

– Ovaj dokument naziva se "Analitička podloga za regionalnu decentralizaciju Hrvatske" te mu samo ime sve govori. Riječ je o analitici ekonomskih pokazatelja. Utvrđeni su kriteriji, ukupno njih dvadesetak, koji obuhvaćaju različite gospodarske i ekonomske pokazatelja, zatim funkcioniranje javnih službi, vatrogastva, školstva, i na temelju tih kriterija razvrstane su pojedine županije u regije. No, to je statistička podjela dobivena na temelju ekonomskih parametara. To je jedan znanstveni rad i tvrdim da se sigurno neće dogoditi spajanje županija prema rezultatima utvrđenima ovom analizom – uvjerava zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.

Nikad u zagrebačkoj regiji

Bez obzira na to što župan otklanja mogućnost da se Zagorje u skoroj budućnosti nađe u regiji koja se proteže od granice sa Slovenijom do one s Bosnom i Hercegovinom, većinu Zagoraca zanima zašto ih nijedan prijedlog, ni oni starijih datuma ni ovi najnoviji, ne stavlja u zagrebačku regiju. Ako ne već sa Zagrebom kao glavnim gradom koji bi mogao biti zasebna regija, zašto se ne bi uključila u zagrebački prsten, odnosno u neku regiju sa Zagrebačkom županijom, s kojom velikim dijelom graniči i na koju je vezana. Mnogi stanovnici rade u Zagrebu i njegovim prigradskim mjestima, primjerice u Zaprešiću, Sesvetama, Velikoj Gorici...

Da prijedlog za uključivanjem u zagrebački prsten ima uporišta, svjedoči Hrvatska pošta, koja je podijelila Hrvatsku na šest regija, a ova županija je u regiji sa Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Kada bi se pitalo stanovnike Zagorja, zasigurno bi upravo ta opcija uvjerljivo pobijedila.

– Nužna je rasprava o budućoj regionalizaciji i decentralizaciji Hrvatske. Osobno sam za opstanak županija, no ako će se stvarati nove regije, stanovnici Zagorja morali bi imati priliku reći kamo žele – kaže saborska zastupnica HNS-a Danica Hursa.

Komentara 2

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
04:45 11.11.2010.

ZAGREB SPADA POD ZAGORJE ILI ZAGORJE JE DIO ZAGREBA NIKAK DRUKCE !! Zagrbcani su tak itak svi iz Hrvatskog Zagorja tko nam kaj moze !!!!!!!. Zagorci suse svi rodili u Zagrebu i toje to pak kaj nam moreju !!! ZAGORCI pak kaj nam moreju !!! ZAGORCI NEDAJU SVOJ ZAGREB I TOJE TO PAK KAJ MOZEMO KAD JE ZAGREB NAS !!!

LU
ludva
22:30 11.11.2010.

trla baba lan ..daj joj prođe dan.... A kaj buju Zagorci imali koristi od toga kaj budu u nekoj ružičastoj marionetskoj regiji... ??! Da zanimljivo zašto nas ne stavljaju u vezu s Zagrebačkom regijom..možda i zato što npr. jedan Samoborobor ili Sveta Nedelja imaju veći proračun nego naša cijela županija...Da ne spominjemo ostale gradove... Zagreb... Zagorci privređuju toj regiji ,pridonose razvoju,,a zauzvrat .. kao što je i uobičajeno -- ne dobijaju niš.,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije