Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zajedno s Josipovićem slavili hrvatsko-škotsko prijateljstvo

josipović
Luka Klun/PIXSELL
06.02.2010.
u 14:08

Paul Wisely, predsjednik udruge "The Caledonia Club of Croatia" našao je samo riječi hvale za Hrvatsku te također istaknuo kako postoje mnoge sličnosti između Škota i Hrvata.

Udruga "The Caledonia Club of Croatia" danas je po drugi put uz pomoć Britanskog veleposlanstva organizirala proslavu na središnjem zagrebačkom trgu kako bi dostojno proslavili 251. obljetnicu rođenja škotskog pjesnika Roberta Burnsa.

Udruga promiče Hrvatsko-Škotsko prijateljstvo te su nastupima škotskih gajdaša, odjevenih u tradicionalne narodne kiltove zabavljali prolaznike i ljubitelje škotskog folklora. Nastupili su Bertie Aykroyd i The Wullie Fraser Ceilidh Band iz Edinburgha.

Britanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, David Blunt koji je također nosio Kilt, bio je zadovoljan nastupom i pohvalio vrlo dobre odnose Hrvatske i Škotske.

- Ja mislim da postoji prijateljstvo između ova dva naroda jer mnogi škoti vole dolaziti u Hrvatsku i dobro se zabaviti. A pošto je Škotska dio Europske Unije, nadamo se kako ćemo što prije moći naše prijateljstvo produbiti brzim ulaskom Republike Hrvatske u EU - rekao je Blunt.

Hrvatska i Škotska poput braće

Paul Wisely, predsjednik udruge "The Caledonia Club of Croatia" našao je samo riječi hvale za Hrvatsku te također istaknuo kako postoje mnoge sličnosti između Škota i Hrvata.

- Ja mislim da su Hrvati i Škoti poput braće. Veličina države je gotovo jednaka, sličan je krajolik a i mi i Hrvati volimo se zabavljati i plesati - rekao je predsjednik udruge.

- Kada dođem u Zagreb osjećam se kao doma, jer je Zagreb veoma sličan Glasgowu. Nadam se da će se naše prijateljstvo produbljivati i da će se ova tradicija nastaviti i ovdje. Možda već sljedeće godine organiziramo veću proslavu na Trgu bana Jelačića - zaključi je Wisely.

Nakon promocije škotske kulturne baštine, sljavlje s humanitarnim predznakom nastavilo se u jednom zagrebačkom hotelu.

Slavili zajedno s Josipovićem

Ivo Josipović sudjelovao je također na svečanoj proslavi obljetnice rođenja poznatog škotskog pjesnika. U društvu Tatjane Josipović, budući je predsjednik slušao tradicionalnu škotsku glazbu te recitiranja raznih djela Roberta Burnsa.

- Škotska je naravno, kao dio Velike Britanije jedan od najvažnijih svjetskih političkih čimbenika i zato nam je ovo prijateljstvo posebno važno. Smatram da su prijateljski odnosi u obostranom interesu jednako kao i daljnji razvoj tog prijateljstva - rekao je Ivo Josipović.

Edita Maretić, ravnateljica doma za djecu „Maestral“ bila je sretna što su prihodi slavlja namijenjeni upravo onima kojima je najpotrebnije. Rekla nam je kako se nada donaciji od 20 do 30 tisuća kuna. U, po veličini, drugom domu u državi smješteno je 113 djece koji dolaze s područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, a donacijama posjetitelja ova je proslava ispunila svrhu.

Predsjednik "The Caledonia Club of Croatia", najavio je za sljedeću godinu slične akcije a razmišlja i o tome da se proslave paralelno održavaju u Zagrebu i Splitu.

Komentara 24

RA
rakun235
17:32 06.02.2010.

pa vi ste braca sa talibanima ne sa škotima

GV
goran vrtaric
18:00 06.02.2010.

Pa ima slicnosti izmedju Skota Iraca i Hrvata, naime njih su stoljecima gazili Englezi, a nas prvo Austrija pa onda Srbija, i jos nesto, svi smo rimokatolici, a gazili su nas zbog vjere i ljubavi prema domovini i jeziku.

AG
Agramer198
17:23 06.02.2010.

Sad bu nas Jelko Kacin pak tužil v EU, pa će tražit ne samo topničke već i dnevnike slušanja glazbe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije