Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDEKS ZAGAĐENJA ZRAKA

Zagrepčane svake godine muči loša kvaliteta zraka, stručnjakinja otkrila što možemo učiniti

Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
19.01.2021.
u 09:29

Škevin Sović kaže kako su  glavni razlozi onečišćenja od prirodnih do antropogenih - što se tiče čestica to su promet, kućna ložišta, gradilišta, neki industrijski procesi, sagorijevanje u motornim vozilima.

Prije nekoliko dana indeks zagađenja zraka u Zagrebu bio 153 što je visoka razina onečišćenja osobito za osjetljive kategorije ljudi. To je, nažalost, problem koji se svake zime ponavlja u Zagrebu. 

- S promjenom vremena, s više vjetra, zrak će se očistiti. Kad ljudi prestanu intenzivno ložiti, prijeđu na bicikle u toplije doba godine bit će i nešto bolja kvaliteta zraka, rekla je Jadranka Škevin Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"

Škevin Sović kaže kako su glavni razlozi onečišćenja od prirodnih do antropogenih - što se tiče čestica to su promet, kućna ložišta, gradilišta, neki industrijski procesi, sagorijevanje u motornim vozilima.

- Jedna vrsta onečišćenja ide zbog grijanja i zbog prometa, zbog abrazije cesta, guma, taj problem imamo zimi jer imamo dosta kućnih ložišta. S druge strane imamo relativno dugačak period s mirnim vremenom, bez provjetravanja i to se zadržava, rekla je Škevin Sović.

Na pitanje kako se onečišćenje može smanjiti, Škevin Sović predlaže prelazak na ekološki prihvatljivije izvore energije, a u toplije doba godine da se manje služimo automobilima.

Istaknula je kako je veliki problem odlagalište otpada Jakuševac.

- Sigurno ne pridonosi ugodnom životu stanovnika u okolini, to je veliki problem. Na Jakuševcu se mjeri sumporovodik i metan. Znaju biti povišene vrijednosti i budući da je grad sad već relativno blizu Jakuševca, osjećaju se problemi na širem području, rekla je Škevin Sović.

Iako moramo nositi maske zbog epidemioloških razloga, one nam ujedno i pomažu u određenoj mjeri i kod onečišćenja zraka. 
 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:59 19.01.2021.

Uzeti filter za zrak i pročišćavati zrak u stanu, ili se odseliti u manje napučenu sredinu i grijati se ekološki (dizalice topline, solarno....)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije