Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slijedi utvrđivanje odgovornost

Zagrebački forenzičari stižu na zgarište Drave International

Osijek: Vatrogasci i tijekom večeri gase požar u tvornici "Drava International"
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/7
10.10.2023.
u 08:02

Osječani se nadaju da bi zagrebački forenzičari mogli dati odgovor zašto je izbio katastrofalni požar u toj najvećoj hrvatskoj tvornici za preradu plastike i izazvao tolike posljedice

Prvi tragovi s požarišta u osječkoj tvrtki Drava International izuzeti su u nedjelju, a danas dolaze i vještaci iz Centra za forenzička istraživanja Ivan Vučetić iz Zagreba u koje su uprte sve oči. Osječani se nadaju da bi zagrebački forenzičari mogli dati odgovor zašto je izbio katastrofalni požar u toj najvećoj hrvatskoj tvornici za preradu plastike i izazvao tolike posljedice. Podsjetimo, vatra je buknula protekle srijede 40 minuta iza ponoći, a Osječane je u zoru, konkretno u 4.50 sati, probudio sustav uzbunjivanja s preporukom da zatvore prozore i ostanu u zatvorenom zbog gustog i otrovnog dima koji je prekrio nebo nad Osijekom.

– Dio tragova fiksiran je fotoaparatom i od policije smo dobili odobrenje da možemo navesti zemlju na prostor koji je dosta zadimljavao, a nismo ga mogli dohvatiti opremom i tehnikom. Dolaskom u ponedjeljak na požarište prvi put od izbijanja požara mogli smo normalno disati bez zaštitnih maski i bez suza u očima – rekao je jučer Goran Ivković, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka.

VEZANI ČLANCI:

Preostalo im je, dodao je, zatrpati još približno tisuću kvadrata u samom središtu požarišta, no ne smiju ga dirati dok forenzičari ne izuzmu tragove. Uvjeren je da će danas moći u potpunosti završiti gašenje požara kakav Osijek, pa ni Slavonija ne pamte. Nataša Turić, ravnateljica osječko-baranjskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, istaknula je da se nastavlja kontinuirano praćenje kvalitete zraka na širem osječkom području. Riječ je pak o kvalitativnim i preliminarnim podacima koji se obrađuju u Rijeci.

– Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Formaldehid, koji nadražuje gornje dišne puteve, u iznimno je niskoj koncentraciji. Mjere i dalje vrijede, a najbitnije je da se što više boravi u zatvorenim prostorima dok traje izdimljavanje, a ono će se uskoro smanjiti, pa i zaustaviti. Puno je bolja situacija nego prethodnih dana – rekla je jučer ravnateljica Turić.

GALERIJA Veliki požar u Osijeku

Osijek: Vatrogasci i tijekom večeri gase požar u tvornici "Drava International"
1/31

Osnovne i srednje škole u Osijeku i dijelu Osječko-baranjske županije jučer su bile zatvorene upravo zbog izdimljavanja i posljedično bojazni od otrovnih i opasnih spojeva u zraku. Kako opasnost, sudeći po mjerenjima, jenjava, učenici se danas vraćaju u školske klupe. "Nije na snazi više ni preporuka da roditelji ne dovode djecu u vrtiće jer vjerujemo da će izdimljavanje biti do kraja dana potpuno sanirano. Sjeverac je prozračio grad pa smatramo da ugroze više nema",  rekao je Dragan Vulin, dogradonačelnik i čelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Treći je ovo požar u tvrtki Drava International na istoj adresi u posljednjih deset godina, ali ujedno i najvećih razmjera. Ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio za život opasne opekline i prevezen je u Zagreb na liječenje. Vlasnik Zvonko Bede tvrdi da je požar podmetnut. 

VIDEO Snimka Osječko - baranjske županije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije