Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADA NIŠTA NE POMAŽE

Zagrebačka policija lani vozačima oduzela 59 vozila, od toga šest trajno

Policija na punktovima diljem Hrvatske provjerava propusnice
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
30.12.2021.
u 15:14

Trajno oduzeta vozila postala su vlasništvo Republike Hrvatske, pojasnili su iz PU zagrebačke

Kada opetovane policijske akcije i upozorenja da se treba paziti u prometu ne urode plodom, onda se primjene najrestriktivnije mjere.

A osim zatvorskih kazni te velikih novčanih, jedna od najrigoroznijih mjera koju predviđa Zakon o sigurnosti prometa na cestama je privremeno ili stalno oduzimanje vozila ili motocikla.

Zagrebačka policija za tom restriktivnom mjerom tijekom 2021. na području cijele svoje uprave posegnula je 59 puta. Pojasnili su da  je 1. kolovoza 2019. na snagu stupio novi, stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama, po kojem se strože reagira prema opetovanim počiniteljima najtežih prometnih prekršaja.

Takvima se obično izriču zatvorske ili visoke novčane kazne te im se izriču mjere zabrane upravljanja motornim vozilima. No onima koji su  najmanje dva puta  pravomoćno kažnjeni za neke od najtežih prekršaja, zagrebačka policija oduzela je i vozila. Takvih  oduzimanja bilo je 59 i to do donošenja odluke o prekršajima. 

- Sud je u svojim presudama primijenio odredbe članka 76.a Prekršajnog zakona i od gore navedenog broja oduzetih vozila, do sada trajno oduzeo pet osobnih automobila i jedan motocikl poradi zaštite opće sigurnosti i javnog poretka, odnosno  postojanja opasnosti da će vozila biti upotrijebljena za ponovno počinjenje prekršaja. Trajno oduzeta vozila postala su vlasništvo Republike Hrvatske - pojasnili su iz PU zagrebačke.

Pozivajući se na sudske presude, u policiji kažu i da je po njihovim prijavama u jednom slučaju jednom opetovanom prometnom prekršitelju izrekao i ukupnu kaznu zatvora od 50 dana, a izrečena je i jedna od najviše novčanih kazni, koja je iznosila 27.000 kuna.

>> VIDEO Nadan Vidošević i Zdenka Peternel krivi za izvlačenje oko 25 milijuna kuna iz HGK


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije