Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZ UPUTA

Zagrebačka banka poslala važan e-mail korisnicima: Savjetovali kako da izbjegnu prevaru

Poslovnica Zagrebačke banke u Puli
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
01.03.2022.
u 16:30

Isto tako, ne nasjedajte na oglase da ste nešto vrijedno osvojili (npr. najnoviji model skupocjenog mobilnog uređaja) samo ako uplatite mali iznos za nagradu (npr. 1 EUR). Unos kartičnih podataka za Vas će imati višestruko veće troškove, a obećani uređaj nikada nećete primiti, poručuju iz banke

Zagrebačka banka poslala je svojim korisnicima niz uputa koje bi trebale pomoći u tome da se zaštite od mogućih prijevara na Internetu.

Upute prenosimo u cijelosti.

"Svjesni važnosti Vaše sigurnosti prilikom korištenja karticama Zagrebačke banke, izdvojili smo nekoliko korisnih savjeta i pravila pomoću kojih možete smanjiti ili izbjeći rizike kartičnih prijevara, posebno kod pokušaja tzv. phishinga kojim se od klijenata traže podaci o njihovom karticama.

Prodaja putem oglasnika odnosno različitih servisa za posredovanje

Ako prodajete robu ili uslugu, jedini podatak koji je potreban Vašem potencijalnom kupcu / fizičkoj osobi jest IBAN Vašeg računa te Vaše ime i prezime.

• VAŽNO! Potencijalnom kupcu nemojte nikada davati svoje kartične podatke (broj kartice, rok valjanosti i troznamenkasti broj s poleđine kartice, tzv. CVC) te podatke o tokenu (broj tokena, OTP iz tokena ili SMS-a, APPLI2/MAC iz tokena) kako bi Vam navodno uplatio iznos na račun ili karticu.

12.10.2021., Samobor - Zagrebacka banka u Samoboru . Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

• Budite oprezni kad primite poruke, provjerite broj (npr. pozivni broj države) s kojeg je stigla te ne otvarajte poveznice koje su Vam dostavljene, a koje imaju samo za cilj prikupiti i zlouporabiti kartične podatke.

• Podaci o kartici i potvrde tokenom nužne su samo kad samostalno kupujete na internetu od registriranih internetskih trgovina.

Lažni nagradni natječaji

Ako sudjelujete u nagradnim natječajima na društvenim mrežama, pripazite na lažne profile. Najčešće je riječ o profilima koji izgledaju kao oni nekih velikih kompanija ili trgovačkih centara te profili poznatih osoba s kojih Vas obavještavaju da ste dobitnik te Vam dostavljaju poveznicu na kojoj ćete unijeti svoje kartične podatke.

• Isto tako, ne nasjedajte na oglase da ste nešto vrijedno osvojili (npr. najnoviji model skupocjenog mobilnog uređaja) samo ako uplatite mali iznos za nagradu (npr. 1 EUR). Unos kartičnih podataka za Vas će imati višestruko veće troškove, a obećani uređaj nikada nećete primiti.

• Ako ste nešto osvojili, organizatoru nagradnog natječaja obično je dovoljno Vaše ime i prezime te adresa za dostavu nagrade.

Poruke o poštarinama

Ako očekujete paket i primili ste poruku da trebate platiti poštarinu ili carinu, svakako provjerite e-adresu s koje ste primili poruku te ne otvarajte sumnjive poveznice.

• Obratite se dostavnoj službi putem koje očekujete svoju pošiljku za pojašnjenje oko dodatnog plaćanja ako niste sigurni da je poruka autentična

• Kada naručujete robu na internetu, cijena dostave već je uračunata u trošak koji ste prethodno platili!

Nestanak kartice ili sumnjivi troškovi

Ako Vam je ukradena kartica ili mobitel u kojem imate mobilno bankarstvo ili aplikaciju digitalnog novčanika, ili mislite da ste žrtva kartične prijevare, ODMAH nam se obratite na 01/3789 789", navodi se u priopćenju Zagrebačke banke, piše Poslovni dnevnik.

VIDEO: Sve o problemu sa Sberbankom: Što čeka klijente i što će biti s njihovim novcem?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije