Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA GOSPODARSTVU

Zagrebačka banka izdaje do 300 milijuna eura novih kredita uz potporu EIB-a

Foto: Zagrebačka banka
1/2
18.09.2023.
u 14:55

Sporazum su potpisali potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska i predsjednik Uprave Zabe Ivan Vlaho, koji je ujedno i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za srednju i istočnu Europu

Zagrebačka banka (Zaba) i Europska investicijska banka (EIB) u ponedjeljak su potpisale Sporazum o neograničenom jamstvu koji će Zabi omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita svojim klijentima. "Kroz daljnja ulaganja krajnjih klijenata, očekuje se ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo do 420 milijuna eura, u slučaju da se jamstvo u potpunosti iskoristi", istaknuto je u zajedničkoj objavi za medije Zabe i EIB-a.

Transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora s 250 do 3.000 zaposlenih te subjektima javnog sektora, dok će djelomično biti usmjerena i na održivost. Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će Zaba kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade, navedeno je.

Kako je pojašnjeno, Zaba će od EIB-a dobiti delegirano djelomično jamstvo za svaki kredit u vrijednosti od 150 milijuna eura. Nadalje, uz primjenjivu stopu jamstva od 50 posto, Zaba će uspostaviti portfelj novih zajmova u vrijednosti do 300 milijuna eura. Navedeno je i da će sporazum o jamstvu s EIB-om Zabi omogućiti preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima.

"Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a, te drugoj s članicom Grupe UniCredit", istaknuto je u priopćenju, pri čemu se dodaje da odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zabe.

POVEZANI ČLANCI:

Sporazum su potpisali potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska i predsjednik Uprave Zabe Ivan Vlaho, koji je ujedno i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za srednju i istočnu Europu.

„Potpisivanjem ovog sporazuma Zaba je postala prva i jedina hrvatska banka u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Ova suradnja predstavlja značajnu polugu za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućujući nam da klijentima u segmentu srednje kapitaliziranih poduzeća i javnog sektora ponudimo još bolje uvjete kreditiranja. Osim toga, kroz ovu suradnju aktivno podržavamo održive projekte, posebno one usmjerene prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica“, rekao je Vlaho u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Czerwinska je napomenula da ovo nije prva suradnja EIB-a sa Zabom, iznijevši procjenu da je od početka partnerstva Grupe EIB i Zabe omogućeno financiranje malih i srednjih hrvatskih poduzeća u iznosu većem od pola milijarde eura.

VIDEO Rušeje stare zgrade Zagrebačke banke u Paromlinskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije