Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO JE NELJUDSKI ČIN'

Zagreb Pride objavio gej kandidate na listama. Iskorak: 'Zgroženi smo ovakvim prisilnim autanjem!'

Treći zagrebački Pride Ride
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
14.04.2024.
u 13:03

"Kroz naš rad dobro znamo da prisilno autanje može imati negativne posljedice na živote osoba, posebice na mentalno zdravlje, obiteljske i poslovne odnose, a nekada može ugroziti i same živote autanih osoba", upozoravaju iz Iskoraka.

Nakon što je organizacija Zagreb Pride objavila popis LGBT kandidata i kandidatkinja koji su na listama za Hrvatski sabor, o svemu se oglasio i Iskorak, prva nacionalna udruga koja stiti prava LGBT zajednica u Hrvatskoj. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zgroženi smo nedavnim autanjem LGBTI+ osoba bez njihova pristanka. Kroz naš rad dobro znamo da prisilno autanje može imati negativne posljedice na živote osoba, posebice na mentalno zdravlje, obiteljske i poslovne odnose, a nekada može ugroziti i same živote autanih osoba! Kao organizacija zalažemo se za prava LGBTI+ osoba, uključujući pravo na autonomiju, odnosno izbor kada i kome podijeliti svoj LGBTI+ identitet. Coming out često ima velike koristi za osobu i za društvo, međutim samo ta osoba može odvagnuti pluseve i minuse. Oduzimanje te slobode je neljudski čin.

Seksualni i rodni identitet ne mogu se utvrditi na temelju izgleda ili ponašanja. Primjerice, odlazak u gej noćni klub ne znači da je netko LGBTI+. Ovakve generalizacije temeljene na stereotipima su krive i ne doprinose dobrobiti LGBTI+ osoba. Seksualni identitet je povezan sa seksualnim ponašanjem, no ne radi se o istome. Seksualni i rodni identitet su duboko vezani uz vlastitu percepciju sebe. Pogrešno je pretpostavljati ili se oslanjati na tračeve.

Biti LGBTI+ osoba ne znači automatski biti zagovornik za LGBTI+ prava. Ponekad su same LGBTI+ osobe one koje nanesu štetu LGBTI+ zajednici, bilo to kroz prisilno autanje, održavanje stereotipa, nasilje ili političko djelovanje. Diskreditiranje političkih protivnika koristeći homofobiju kao instrument je jedan od primjera. U povijesti se nekada prisilno autanje koristilo kako bi se ukazalo na licemjerje određenih LGBTI+ osoba koje su se zalagale protiv LGBTI+ prava, no današnji kontekst u Hrvatskoj je drugačiji te postoje konstruktivniji načini rada za dobrobit LGBTI+ zajednice. Za početak pokušajmo više razumjeti i poštovati jedni druge.

VEZANI ČLANCI:

Kako su mnoge LGBTI+ osobe naši/e članovi/ice ili korisnici/ice naših usluga, važno nam je reći da maksimalno radimo kako bismo zaštitili njihovu privatnost i sigurnost. Iako pružamo podršku procesu coming outa, radimo to samo ako to osoba želi, a kroz pravno savjetovanje možemo pružiti zaštitu u situacijama kada dođe do narušavanja prava", priopćili su.

Podsjetimo, Zagreb Pride u subotu je objavio 'Predizborni LGBT kompas' odnosno popis političara koji su homoseksualne orijentacije. Iako na tom popisu ima političara koji su poznati LGBT aktivisti, ima i onih koji se nisu sami javno izjasnili o svojoj seksualnoj orijentaciji. 

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio u nigdje, a drugi je naš najveći ponos

Treći zagrebački Pride Ride
1/17

Komentara 9

Avatar rubinet
rubinet
13:07 14.04.2024.

Kakova grozota . Taj izraz "autanje".

IG
IgorY
15:10 14.04.2024.

To bi jednostavno bilo da su malo bili tzv žviždači. Jeli to ok ili nije ? Ili za to jesmo ili nismo. Kada recimo Ankica Lepej kao zaposlenica banke iznosi stanje računa u banci onda je to super. Iako seako se radi o tajnim podacima banke to je potpisala u svom ugovoru o radu. Ono je moglo, ovo ne može. Zašto bi homoseksualci što se tiče tajnosti podataka veću zaštitu nego recimo klijent banke u banci ?

Avatar votum
votum
13:59 14.04.2024.

Ljzdi imaju pravo na privatni život, slažem se. Ali i birači imaju pravo znati tko im je na listama. Politički život ne može biti privatan, jer se bavi javnim! Izdaja s njihove strane je njihov problem. Nakon post izbornih koalicijaa izdaja birača bit će problem birača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije