Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita okoliša

Zagorci dobili prestižnu nagradu ‘Energy Globe’

Nagrada
Foto: Mladen Mandić
20.05.2014.
u 16:22

Župan Kolar: Ova nagrada obavezuje nas da nastavimo sa sličnim projektima - u školama, vrtićima, domovima zdravlja i drugim ustanovama

Projekt poboljšanja energetske učinkovitosti zagorskih osnovnih škola dobitnik je ovogodišnje nacionalne nagrade “Energy Globe Award 2013”. Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada na području zaštite okoliša, kojom se svake godine nagrađuju projekti od regionalnog, nacionalnog i globalnog značaja koji se bave štednjom energija, korištenjem obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija CO2.

Prvi prepoznali važnost

Dodjela priznanja Krapinsko - zagorskoj županiji i REGEA-i jučer je održana u klanječkoj Pelnici. Ravnatelj REGEA-e Sjeverozapadne Hrvatske dr. Julije Domac rekao je kako posjećujući Austriju i vidjevši tko su sve dobitnici tog prestižnog priznanja, nije mogao ni slutiti da će to priznaje jednog dana pripasti i njima. Župan Željko Kolar se pak nadovezao.

- Mi smo jedna od prvih županija u Hrvatskoj koja je prepoznala važnost okretanju obnovljivim izvorima energije, ali nas to obvezuje da osim u 17 škola koje su već zahvaćene projektom, nastavimo dalje sa sličnim projektima - u preostalim školama, vrtićima, domovima zdravlja i ostalim ustanovama, do energetske obnove dvorca Bračak - izjavio je župan Kolar.

Direktor ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu Roman Rauch odajući priznanje Županiji i REGEA-i za zajednički projekt, rekao je kako se svake godine za dodjelu nagrade nominira više od tisuću projekata iz čak 160 zemalja. Namjera je predstaviti održive primjere te ukazati na praktične projekte koji štede energiju i koriste obnovljive izvore. Uručenju nagrada nazočila je i austrijska Veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić Böhm te zamjenik ministra zaštite okoliša Hrvoje Dokoza.

Bespovratni novac

U okviru Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, energetski projekt zagorskih osnovnih škola, kao dobitnik nacionalne nagrade, dobit će priliku predstaviti se i na globalnoj online platformi Energy Globe-a. Inače vrijednost projekta za deset zagorskih škola iznosila je više od deset milijuna kuna. Projekt je podržala i Europska investicijska banka s 1,5 milijuna kuna bespovratnog novca uz uvjet ostvarivanja minimalnih energetskih ušteda od 30 posto, no uštede su bile i veće - čak i do 35 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije