Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opća mobilizacija u josipovićevom stožeru

Zadatak: Izvući na birališta još 200.000 ljudi

ivo josipović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar
30.12.2014.
u 09:20

U stožeru Ive Josipovića jučer prijepodne napravljen plan za pobjedu u drugom izbornom krugu

U ponedjeljak prijepodne, odmah nakon izbora, Ivo Josipović sastao se s članovima svoga stožera. Proanalizirali su rezultate, za koje su se složili da nisu sjajni, ali naglašavaju da je Josipović ipak pobjednik prvoga kruga. Kako doznajemo iz stožera, vrlo su detaljno analizirani svi podaci, od izlaznosti do raspodjele glasova. Zaključeno je da Josipoviću nije išlo u prilog nekoliko činjenica, od toga da je na izbore izašlo gotovo 200.000 birača manje nego na prethodnim predsjedničkim izborima, da je tome pridonijelo loše vrijeme, ali i to što Josipović iza sebe nema stranačku mašineriju kakva je HDZ-ova.

Veća izlaznost je ključna

– Stranke koje podržavaju Josipovića nemaju vozni park kojim će skupljati birače i odvoziti ih na birališta, što čini HDZ – prenio nam je član stožera. Nastavlja, međutim, da ni HDZ ne može biti zadovoljan jer nije do kraja uspio provesti svoju taktiku. A ona je bila, kaže, mobilizirati vojsku od kojih 980.000 birača, što je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i najavio za novine, a uspjelo im je motivirati na izlazak njih 665.000. Iz Josipovićeva tabora poručuju da neće mijenjati taktiku, da će i u nastavku kampanje inzistirati na programu.

Naš drugi sugovornik iz stožera upozorava da je Josipović ostao bez dijela glasova i zbog Ivana Sinčića koji je fokusirajući se na probleme koji muče siromašnije građane uspio osvojiti 300 tisuća glasova. Iako su svjesni da značajan dio Sinčićevih birača u drugom krugu neće glasovati ni za koga, računaju kako će oni koji dođu na birališta većinom glasovati za Josipovića.


– Ivo Josipović u drugom krugu i dalje ima veći potencijal od Kolinde Grabar-Kitarović. Prema zadnjim istraživanjima Ipsos Pulsa, Josipović može privući čak 61 posto Sinčićevih glasača, a ona samo 19 posto – kaže naš sugovornik. 
U komunikacijskom smislu ništa se bitno neće mijenjati, doznajemo kako će se samo još jasnije pokušati biračima predstaviti sve prednosti Josipovićeva programa. Međutim, puno jači naglasak u finišu kampanje bit će na terenskom radu. Svjesni su kako je na strankama koje podržavaju Ivu Josipovića, a prvenstveno na SDP-u – jer su rezultati na “terenima” IDS-a i HNS-a, u Istri, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, zadovoljavajući – da učine sve kako bi na birališta izvukli što više birača.

U Josipovićevu stožeru su sigurni da veća izlaznost svakako ide njima u prilog.

Strah od povratka HDZ-a

Sa tih 200 tisuća birača više u drugom krugu vjeruju da bi pobijedili Kolindu Grabar-Kitarović. Stoga su jučer na sastanku bili i predstavnici stranaka koje podržavaju Josipovića. Na sastanku je bio i Željko Jovanović, jedan od deset SDP-ovih izbornih koordinatora.


– Ja sam optimist jer Josipović ima veću rezervu od Grabar-Kitarović. Mislim da je HDZ već u prvom krugu dostigao svoj maksimum i da može osvojiti još samo Kujundžićeve glasove, a to znači da je njihov plafon 45 posto glasova. Naš je zadatak da na birališta izvučemo tih 200 tisuća birača koliko ih je više izašlo na prošle izbore. Ali to je taj komoditet lijevih birača. U drugom krugu izaći će na birališta zbog straha od povratka HDZ-a na vlast – rekao nam je Jovanović.     

>> Josipović: Previše je krvi proliveno da bi Hrvatsku predali onima koji je ne zaslužuju

Komentara 52

GI
gismund
09:38 30.12.2014.

"uvjeravanje" ljudi je već počelo - u anketi za 2. krug crvni ivo jučer na večer imao je 1000 glasova, a kolinda 4000, a preko noći crveni ivo dobio je 25.000 fantomskih glasova, dok se kolindi prirodnim putem dodalo još samo 1000! više je nego jasno kakvim prljavim trikovima se služe iz crvenog stožera da lažno prikažu popularsnot svog kanidata!!!!!!! ali neće vam uspjeti crveni drugovi!!!!

VE
verakruz
09:32 30.12.2014.

Izvući će njegov stožer još i 300 tisuća ljudi. Ali da glasaja protiv njega. U to sam više nego ubijeđen. Samo treba dovoljno promatrača da se duhovi ne probude i po Baukovoj recepturi ne ožive na glasačkim mjestima!

DU
Deleted user
09:32 30.12.2014.

Znači Markićka je ipak napravila posao i blokirala onih 500 000 glasova koje su zadnji put upotrjebili da se riješe Bandića:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije