Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Zadaća je povijesti pisati ‘kako je doista bilo’. No je li to tako jednostavno

povijest
Duško Jaramaz/Pixsell
23.01.2024.
u 18:02

Ako nastava povijesti leži na rezultatima historiografije, onda se ona s razvojem historiografije mora i mijenjati – ako se otkriju novi izvori, ako se otvore nove teme ili ako se pojave nova tumačenja

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Seurat
Seurat
18:21 23.01.2024.

Činjenice su činjenice. Mjesta tumačenju činjenica nema. Može se samo razglabati o Uzrocima i Povodima i to je podložno mišljenjima i tumačenjima. Činjenice poput Tko je kog napao, Kada, Na koji način itd. ostaju nepromjenjive. .... P.S. kako to da je sad "revizija povijesti" prihvatljiva? Jel se to sprema "revizija" Domovinskog rata pa je odjednom sve prihvatljivo? 🤔

SK
skupiduša
19:57 23.01.2024.

Povijest je takva, kava jest i ne može se promijeniti. Postoje pojedinci koji žele prekrojiti povijest, pisati laži i to stavljati u udžbenike da ih djeca uče. Ti novi "povijesni znanstvenici" izvlače neku novu "istinu" i unose pomutnju. Istina se ipak zna, ne samo u našoj zemlji, već su podaci o važnim događajima pohranjeni i u stranim arhivima.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
18:32 23.01.2024.

Jao nama sad će nam još krojiti i povijest po vlastitim potrebama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije