Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE NA SNAZI

Zabranjeno kupanje u moru kod Premanture: U vodi otkriven veći broj bakterije Escherichije coli

Stanovnici Premanture uz obalu skupljali ribe koje je izbacila jaka bura
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
VL
Autor
hina
09.06.2023.
u 11:55

Nakon najnovijeg uzorkovanja koje je obavljeno u utorak, primjetan je povećani broj bakterije Escherichije coli u vodi koji premašuje granicu koja je propisana Uredbom o kakvoći mora za kupanje

More u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre i dalje je zagađeno fekalijama pa je još uvijek na snazi odluka Županijske inspekcije za zaštitu okoliša o zabrani kupanja na tom području, potvrđeno je Hini u petak iz Odjela za zaštitu okoliša i praćenje kakvoće mora.

Naime, i nakon najnovijeg uzorkovanja koje je obavljeno u utorak, primjetan je povećani broj bakterije Escherichije coli u vodi, koji premašuje granicu koja je propisana Uredbom o kakvoći mora za kupanje.

"Bakterija je i dalje prisutna u velikoj mjeri, na lokaciji kod obližnje crpne stanice u vlasništvu tvrtke Albanež d.o.o za javnu odvodnju vrijednost je dosta velika, dok je prema kopnu situacija puno bolja", rekla je voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša i monitoringa za praćenje kakvoće mora Istarske županije Vesna Kauzlarić. Zbog toga je situacija i dalje nepromijenjena, zabrana kupanja i dalje vrijedi, a novo će se uzorkovanje vode obaviti za petnaestak dana. 

VEZANI ČLANCI:

Da je fekalijama zagađeno more u zaštićenoj laguni Šćuza, pokazao je monitoring Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije prije dva tjedna, nakon zahtjeva Javne ustanove Kamenjak za kontrolu i praćenje tog ekološkog područja. Riječ je o pličini između Pomera i Premature, a izvor zagađenja još uvijek nije poznat. Srećom, kaže Kauzlarić, ne radi se o plaži, tamo se rijetko tko kupa jer je voda plitka i muljevita. Osim toga, to je područje pod zaštitom Natura 2000.

>> VIDEO Uznemirujuća snimka: Morski pas ubio Rusa u Egiptu

Komentara 5

Avatar tomsom
tomsom
12:15 09.06.2023.

Drugi puta kada se kupaš u civiliziranoj državi ne obavljaj nuždu u more. To možeš na ona 3 km svoje obale.

Avatar zpAgram
zpAgram
12:27 09.06.2023.

To je lijepi plavi Jadran

LO
Lolita3
13:52 09.06.2023.

Ne znam čemu toliko čuđenje? Pa još prije 20 godina na otoku Ra.. su se ljudi kupali u fekalijama. Vidjela na svoje oči. U sred Punte imali su nekakav okrugli bazen "otpadnih voda", problem je nastao kad su se obezobrazili i razbahatili pa ga ispuštali po danu pa se sve vidjelo....ne znam kako je danas jer od tada tamo više ne idem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije