Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sramotna odluka

Zabranili ukop romske bebe 
u Francuskoj

08.10.2009., Kursanec - Romsko naselje Kursanec kod Varazdina. U naselju zivi oko 1100 ljudi, od cega je zaposleno troje. Zivotni uvjeti su jako losi, obitelji od 10tak clanova zivi u jednoj sobi s dva kreveta. Vlada je Romima donirala gradjevinski materi
04.01.2015.
u 19:05

Gradonačelnik Christian Leclerc odbio je izdati dozvolu za pogreb preminule Romkinje s obrazloženjem da prednost imaju oni koji plaćaju porez

Gradonačelnik Champlana, gradića smještenog južno od Pariza, Christian Leclerc zgrozio je francusku, ali i velik dio svjetske javnosti, svojom odlukom o zabrani pokopa romske bebe koja je preminula na Božić prošle godine. Više od samog čina zabrane odjeknulo je gradonačelnikovo objašnjenje kako prednost pri pokopu imaju oni koji plaćaju porez.

Neshvatljiva odluka

Na ovakvu odluku gradonačelnika Leclerca odmah je reagirao njegov kolega iz susjednog grada Wissousa Richard Trinquier, koji je ovakvu odluku nazvao neshvatljivom. Trinquier je grobno mjesto za preminulu malu Romkinju ponudio na groblju u svom gradu, što je bebina obitelj i prihvatila pa će se sprovod održati u ponedjeljak. Gradonačelnik Richard Trinquier, po zanimanju liječnik, liječio je među ostalim i majku preminule bebe i kazao je kako bi na groblju u Wissousu pronašao mjesto za bilo koje dijete ili osobu da im se dogodio sličan slučaj. Znakovito je i da roditelji i obitelj preminule bebe žive u kampu u Champlanu, a ne u Wissousu.

– Moje je mišljenje i stav da svatko u ovoj državi ima pravo na dostojanstven pogreb – kazao je Trinquier.

Na Leclercovu odluku o odbijanju ukopa romske djevojčice na noge su se digle i gotovo sve francuske udruge za ljudska prava, koje su potez gradonačelnika Champlana nazvale "rasizmom, ksenofobijom i stigmatizacijom". Inače pitanje odnosa prema Romima, posebno onima koji su u Francusku stigli iz istočne Europe, vruća je politička tema u toj zemlji. Napetosti su stalne jer se država često odlučuje na rušenje romskih naselja i deportacije ilegalnih romskih imigranata u njihove matične zemlje, ponajviše u Rumunjsku. Procjenjuje se da više od dvadeset tisuća Roma iz istočne Europe živi u poluilegalnim kampovima diljem Francuske.

Napeti odnosi s Romima

Možda najpoznatiji primjer deportacije Roma iz Francuske zbio se prošle godine kada su petnaestogodišnju Leonardu Dibrani, romsku djevojčicu s Kosova, francuski policajci izveli iz školskog autobusa koji je učenike vozio na izlet kako bi je deportirala zajedno s roditeljima te petero braće i sestara. Obitelj Dibrani u Francusku je došla prije pet godina i podnijela zahtjev za azil uz obrazloženje da su na Kosovu diskriminirani.

Nakon što je objavljena priča o progonu Leonarde i njezine obitelji, pariški srednjoškolci u znak prosvjeda blokirali su ulaze u četrnaest srednjih škola. Glavni je zahtjev mladih prosvjednika bio da se njihovi školski kolege koje je Francuska deportirala u zemlje iz kojih su došli vrate u Francusku i nastave školovanje. Istodobno je francuska vlada otvorila istragu o ovom slučaju, no ništa se značajnije nije dogodilo po tom pitanju.

Francuski predsjednik François Hollande još se nije oglasio o slučaju odbijanja pokopa romske bebe, ali većina stanovništva koja smatra da su ljudska i građanska prava Roma ugrožena i ne očejuke neku žešću reakciju. Naime, prije dolaska na vlast Hollande je bio velik kritičar Sarkozyevih mjera nazvanih borbom protiv kriminala, a koja je uključivala masovne deportacije Roma u Rumunjsku i Bugarsku.

No i nakon Sarkozyjeva odlaska s vlasti ništa se ključno nije promijenilo jer velik dio francuske javnosti i dalje smatra da su romska naselja leglo kriminala, trgovine ljudima, iskorištavanja djece i prostitucije te da Romi samo iskorištavaju Francusku za izvlačenje socijalne pomoći.

Komentara 19

MR
mrkoje
20:58 04.01.2015.

i romi su ljudi, a kriminalaca ima u svakom narodu, bas ovi koji prstom pokazuju na rome su najveci kriminalci i kolonizatori svijeta,pljackasi itd..

MA
makotako
20:51 04.01.2015.

nema sta,francuska je zemlja sa krscanskim vrijednostima

TA
takitako
21:13 04.01.2015.

mrkoje a kojato muslimanska drzava dozvoljava ukop roma ,i dali ima i tu nacionalizma,podjele u groblju medju muslimanima roma drugih nacionalnosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije