Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao tisućljeća
Povratak na članak

Zaboravljeni otok koji su Britanci zamijenili za New York!

Danas namalenom zabačenom i izoliranom otoku Run živi 2050 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i ribolovom.

Komentari 12

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:35 11.10.2017.

po cemu je to posao tisucljeca???Niti Nizozemci imaju ikakve koristi od otocica bogu iza nogu, niti Britanci od New Yorka...

VL
VI
Vito
08:06 12.10.2017.

jumanji: nisam ti pa da se pokoravam srbima i tražim opravdanje ili bilo što od njih __ Oni su došli na područje Hrvatske, a Hrvati nikad nisu otišli na područje srbije (srski pašaluk) i tamo se naseljavali ubijajući domorodce, kao što i sad rade srbi __ Što se pak nepismenosti tiće - srbi su šezdesetih godina iz Hrvatske preselili sve stripove kako bi i jezično pokorili Hrvate __ Tako danas, sad, po hrvatskim prodavaonicama možemo vidjeti srpske stripove koje su u bivšoj državi tiskali u Novom Pazaru __ No, dobro je što su srbi priznali da im sad Hrvati prodaju "te iste" stripove na hrvatskom jeziku pa se bune zbog mogućnosti utjecaja hrvatskog stripa na srpski jezik kod njihove djece. __ Jasno priznanje što su radili Hrvatima od 1918.g., a posljedice se očituju i ovdje - u novinama, bilo kojim koje zapošljavaju neuke i nesavjesne "novinare" koji ne poštuju hrvatski jezik niti nakon 27 godina "odvojenosti"__ Evo, čak i vi spominjete srbe kao nekog kome se treba jadati. __ Dosta je što udišu zrak u Hrvatskoj, zašto ih uopće spominjete kao nešto bitno __ njima treba, kao i neukima, objasniti da su na tuđe zemljište došli silom i ubijanjem domorodaca, jednako kao i englezi i nizozemci do Amerike i Indonezije

VL
VI
Vito
07:32 12.10.2017.

najmoćnije zemlje svijeta SAD-a je ??? __ Tko to zna??? __ Očito srbija __ Sad je samo pitanje: kako je moguće pisati hrvatskim službenim jezikom, a napisati srpskim rječnikom sad, umjesto hrvatskim rječnikom i pravopisom kojeg nam je "večernjak" poklonioo početkom rujna 2017. godine. __ U tom poklonu jasno piše da se strana imena pišu u originalnom obliku, ako je latinično pismo. __ U ovom članku se to i dokazuje imenom grada New York u USA. __ No, očito najmoćnija država sad stupa na snagu svojim srpksim rječnikom i pismom pa umjesto USA, moramo gledati -sad- __ U hrvatskom jeziku --sjediniti-- znači - spojiti jedno s drugim u nešto novo s potpuno novim osobinama, a njihove osobine nestaju __ U hrvatskom jeziku ujediniti znači - spojiti jedno s drugim pri čemu obje spojene jedinice zadržavaju svoje osobine, ali djeluju bolje kao zajednica. __ USA tako ima 50 država spojenih novčanicama, vojskom i zajedničkom istražnom policijom, dok su im zakoni i domaća policija ne zavisni i nemaju nadležnost nad drugim državama takve zajednice. __ Razlika je i u obliku vladavine, a što najbolje možete shvatiti na primjeru jugoslavije i saveza sovjetskih socijalističkih republika (cccp) - jugoslavija i cccp su bile "sjedinjene" - imale su jednu vojsku, jednu miliciju, jedan zakon, nisu priznavale niti jednu državu koju su okupirale, nametnule su svoj jezik - srbi srpski, rusi ruski - svim okupiranim narodima pa danas, sad, imamo potpuno neobrazovane osobe koje ne poznaju materinji jezik

VL
VI
Vito
07:51 12.10.2017.

Ironman0105: _____ Niste bili u osnovnoj školi kad smo učili zemljopis __ Otoci su dio teritorija zemlje "vlasnice" __ Zbog toga se oko otoka i vode ratovi i dalje __ Međunarodno pravo određuje da oko svakog otoka koje graniči s otvorenim morem država vlasnica ima 14 nm (nautičkih milja točno 1852 metra) u svom vlasništvu __ To znači da u tom prostoru - 14 X 1852m = 25.928m X 3,14 = 81.431,92čm osim vlasnika otoka nitko nema pravo ribolova ili iskorištavanja rudnih, mineralnih i drugih "dobara". __ Baš zbog toga su i Falklandi okupirani od engleza kako bi englezi "besplatno eksploatirali" riblji fond Atlantskog oceana, a ne kupovali ribu od Argentinaca. __ New York može ostati u vlasništvu bilokoje države, ali ispred njega baš i nema hrane __ Nizozemci pak mogu biti "bezbrižni", jer mogu jesti ribu iz Indijskog oceana i bezbrižno ljetovati na svom teritoriju daleko od EU. __ Tako da baš i nije svejedno tko posjeduje otoke __ Samo pogledajte na kartama Jadranskog mora - Hrvatska je vlasnik Jabuke i morske površine oko nje, tako da hrvatski ribari zarađuju na prodaji ribe talijanima ulovljene samo nekoliko kilometara od talijanske obale, iako je Italija kopnom na Jadranu od kopna Hrvatske udaljena oko 160 km - 100 nm.

VL
VI
Vito
08:49 12.10.2017.

Neruzmijevanje riječi u prijevodu nas je i dovelo do "sadašnjosti" - united - agreement (dogovor) -- conjoin - sjediniti, pripojiti (bez dogovora)

VL
Avatar claudio21
claudio21
08:34 12.10.2017.

Nizozemci su pored otoka Run dobili i ozemlje koje se danas zove Surinam.Britanci i Nizozemci su vodili rat za otoke na kojima su rastli začini.U to doba začini bili su vredniji od zlata.

VL
DU
Deleted user
08:12 13.10.2017.

Za Engleze svi su Indijanci, a mi one u Indiji zovemo Indijci.

VL
SV
Svarogov
09:41 12.10.2017.

Iz teksta clanka ; Nizozemci su taj dio - SVOG - teritorija u Sjevernoj Americi - KUPILI - od Indijanaca . Moja misao ; Nizozemci kupili svoju zemlju u Sj . Americi od Indijanaca . ( A gdje to ziveaca . ( A gdje to zive Indijanci ? U Indiji ili negdje tamo u Americi ? ) Boze pomozi da razumijem ovu caroliju od teksta .

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.