Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreditne prijevare

Za Štetića radio i Slovenac koji se godinama skrivao u Hrvatskoj

'16.03.2011., Zagreb - Opcinski kazneni sud, Ilica 207. Sudjenje Nikici Jelavicu, Zoranu Pripuzu, Miroslavu Vukovicu i Radovanu Steticu za iznudu i otmicu Borisa Ljahnickog. .  Photo: Zarko Basic/PIXS
'Zarko Basic/PIXSELL'
31.05.2013.
u 22:00

Kreditno nesposobne osobe pronalazio je Saša Burušić, a novac od podignutih kredita dijelio se između više osoba

– Nisam počinio to za što me teretite – kratak i jasan bio je Radovan Štetić, kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu označilo glavnoosumnjičenim u kreditnim prijevarama, razotkrivenim nakon što je prije mjesec dana uhićen Saša Burušić, sin načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića.

Krediti do 90.000 kuna

U međuvremenu, početkom tjedna mlađi Burušić iznio je obranu, opširno opisavši kako je nalazio kreditno nesposobne osobe, koje su zatim u bankama, uz pomoć krivotvorene dokumentacije, podizale kredite. Radilo se o iznosima između 50.000 i 90.000 kuna, a dio podizanog novca završavao je u rukama Burušića, Štetića te još nekih osumnjičenika. Štetić je, po Burušićevu iskazu, bio glavni u cijeloj priči, a navodno je i prikriveno upravljao poduzećima koja su se koristila u lancu prijevara. Svojim opširnim iskazom Burušić je sebi \"kupio\" izlazak iz Remetinca, no u Remetincu je zato završilo 13 osumnjičenika predvođenih Štetićem. Istražni zatvor određen im je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Osim njima, istražni zatvor određen je i Leonardu Boškiću i Mitji Milenkoviču Močniku, koji su u bijegu. Močnik, inače slovenski državljanin, u svibnju 2010. bio je uhićen u Hrvatskoj, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Slovenija. U Ljubljani je 2001. bio osuđen na tri godine zatvora zbog krivotvorenja i prijevare. Tjeralica je za njim raspisana jer se 2002. nije vratio u zatvor sa slobodnog vikenda, a od 2002. do uhićenja u Zagrebu u svibnju 2010. skrivao se u Hrvatskoj, koristeći se lažnim dokumentima. Ti lažni dokumenti na kraju su ga i stajali uhićenja jer ih je pokazao policajcima koji su ga legitimirali. Među osumnjičenicima su i bankarske službenice te zaposlenici osiguravateljskih kuća preko kojih su Štetić i ostali realizirali kredite.

Varali i poduzeća

Prevarena su i neka poduzeća, od kojih je naručivana razna roba koja na koncu nije plaćena. Riječ je o željeznoj armaturi koja je naručena iz Budimpešte za 600.000 kuna, foliji iz Slovenije naručenoj za 16.000 eura, raznoj robi vrijednoj oko 744.000 kuna... Šteta je zasad između dva i tri milijuna kuna, a hoće li se i povećati tek će se vidjeti, budući da istraga slučaja još nije gotova.

>> Sin šefa policije bio je kotačić u lancu Štetićeve skupine 

>> Istražni zatvor određen Radovanu Štetiću i 12-orici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije