Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70 posto vrijednosti

Za stan od 100.000 eura platit ćete porez od 390 do 945 kn

Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
22.11.2012.
u 11:14

Iako se najavljivalo oporezivanje po puno višim stopama, vlasnicima “nekretnina za povremeno stanovanje” olakšice od 70 do 85 posto

Ministar financija Slavko Linić u četvrtak je prezentirao prijedlog zakona o porezu na nekretnine koji će na snagu stupiti 1. travnja iduće godine. Sve nekretnine oporezivat će se po jedinstvenoj stopi od 1,5 posto, ali uz velike olakšice – svi koji stanuju u svom stanu plaćat će porez u visini (ili malo veći) sadašnje komunalne naknade.

Uništiti ‘crne’ iznajmljivače

Novi porez, koji će zamijeniti sadašnju komunalnu naknadu i porez na vikendice, temelji se na fiskalnoj vrijednosti nekretnine koja će, tvrdi Linić, biti manja od njezine stvarne tržišne vrijednosti. A porezna osnovica bit će u startu svima umanjena za trideset posto od fiskalne vrijednosti koju će određivati Porezna uprava. Dodatnu poreznu olakšicu od najmanje 88 do najviše 95 posto Porezna uprava odredila je za sve nekretnine u kojima građani stanuju bez obzira na to koriste li se tim stanovima i kućama njihovi stvarni vlasnici ili njihovi podstanari. Kolika će se točno porezna olakšica ostvariti, odredit će, unutar tih gabarita, općine i gradovi vodeći se i socijalnim kriterijima. U krajnjem slučaju gradovi i općine građane u vrlo teškoj materijalnoj situaciji mogu potpuno osloboditi plaćanja poreza na nekretnine.

>>Pogledajte grafiku poreza na nekretnine

Kada je o podstanarima riječ, tom poreznom pogodnosti moći će se koristiti samo ako s vlasnikom imaju potpisan ugovor o najmu. Država tom poticajnom mjerom želi “uništiti” iznajmljivanje stanova na crno. Najvažnije je da porez koji se bude plaćao na nekretnine u kojima se stanuje neće biti puno veći od komunalne naknade koja se sada plaća – ako se živi u stanu od sto kvadrata u središtu Zagreba, plaćat će se godišnji porez od najmanje 900 do najviše 2200 kuna umjesto dosadašnjih tisuću kuna komunalne naknade.

Unatoč prethodnim neslužbenim najavama iz Ministarstva financija da će se vikendice oporezivati višestruko većim stopama od dosadašnjeg poreza na kuće za odmor, koje su šokirale javnost, ministar financija ipak je odlučio dati velike olakšice i vlasnicima vikendica, odnosno “nekretnina za povremeno stanovanje” – od najmanje 70 do najviše 85 posto. Točan iznos olakšica, unutar tih limita, odredit će gradovi i općine, no u većini slučajeva iznos poreza na nekretnine bit će jednak ili malo veći nego što sada iznosi zbroj komunalne naknade i poreza na kuće za odmor. Velike razlike osjetit će samo vlasnici vrlo vrijednih kuća za odmor. Porezi će rasti razmjerno vrijednosti vikendice.

Zanimljivo, pod terminom “nekretnina za povremeno stanovanje” moći će se “skriti” i građani koji imaju drugu nekretninu koju de facto nitko ne koristi, jer će vlasnici uvijek moći reći da nekoliko puta godišnje navrate i prenoće u svom drugom stanu ili kući. Još zanimljivije, u isti koš ministar financija “strpao” je i vlasnike turističkih apartmana koje iznajmljuje, uz uvjet da imaju registriranu djelatnost i da državi na osnovi toga plaćaju paušalni porez. Drugim riječima, porez po punoj stopi od 1,5 posto plaćat će samo vlasnici kuća i stanova u kojima nitko ne stanuje, kao i vlasnici neiskorištenih građevinskih zemljišta. No, i oni će u stvarnosti plaćati maksimalni porez od 1,05 posto od pune vrijednosti nekretnine, jer će svima automatski porezna osnovica biti umanjena 30 posto.

Poreznu olakšicu prve kategorije – od 88 do 95 posto – imat će i članovi obitelji vlasnika stanova i kuća u kojima žive. Uzmimo kao primjer supružnike Ivana i Anu koji imaju dvoje djece – sina Juricu i kćer Janu. Ivan i Ana vlasnici su i kuće u kojoj stanuju, garsonijere u kojemu živi Jurica i stana u kojemu živi Jana. Bez obzira na to što Jurica i Jana stanuju u drugoj, odnosno trećoj nekretnini koja je u vlasništvu roditelja, i on i ona moći će iskoristiti pravo na punu poreznu olakšicu, baš kao i njihovi roditelji.

Drugim riječima, vlasnici više nekretnina plaćat će najvišu poreznu stopu samo za svoju drugu, treću, četvrtu i svaku daljnju nekretninu koja nije u funkciji – u kojoj nitko ne stanuje ili nije dana u najam. Iako novi zakon o porezu na nekretnine stupa na snagu 1. travnja, prve “prave uplatnice” građani će dobiti najranije u rujnu. Toliko će vremena, rekao je ministar Slavko Linić, Poreznoj upravi i jedinicama lokalne samouprave trebati da odrede fiskalnu vrijednost nekretnina – poreznu osnovicu. Do tada će građani, po starome, dobivati redovite mjesečne uplatnice za komunalne naknade. To će im se priznati kao paušal za godišnji porez na imovinu – ako ga preplate, novac će im se vratiti, a ako ga potplate, morat će podmiriti razliku.

Spriječiti zloporabu

Ministar Slavko Linić tvrdi da će Porezna uprava spriječiti bilo kakvu zloporabu jer će preko računa za struju, vodu, odvodnju... lako vidjeti je li netko lažno prijavio stan kao nekretninu u kojoj stalno stanuje, a zapravo zjapi prazna. Za takve zloporabe predviđena kazna je primjena maksimalne porezne stope od 1,5 posto uvećana za zatezne kamate.

>> Linić: Vlada je precijenila stanje u svojim trgovačkim društvima

>> Lesar: Imat ću 56 posto veća davanja nego sada

Cijelu prezentaciju o porezu na nekretnine možete preuzeti OVDJE. (pdf dokument)

Komentara 389

TR
trinaestica
15:42 22.11.2012.

Znajte da ovo forumašenje služi upravo tome da se ovdje ispušete, tako da nema teorije da svoje prijetnje pretvorite u djelo. Tome upravo oni i služe. Ugasite internet i živite realan a ne virtualni život!!!

CA
cassini
15:42 22.11.2012.

trinaestica, mozda je razlika na racunu izmedju 22% i 100% u vecoj potrosnji?

EH
ehh
13:23 23.11.2012.

Prodajem stan, kupujem trošnu kamp prikolicu, i jednu mulu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije