Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI MEDIJI O TROVANJU

Za razliku od Hrvata, Austrijanci ne paničare

Čaša Coca-Cole, ilustracija
Pixabay
09.11.2023.
u 20:24

Ono o čemu austrijski mediji vrlo malo pišu, a moglo bi možda biti važno, je informacija da unatoč tome što Coca Cola Austria mineralnu gaziranu vodu Römerquelle Emotion s okusom borovnice i nara od 330 ml. proizvodi i puni u mjestu Edelstal, u austrijskoj saveznoj pokrajini Gradišće, istu uopće ne prodaje nigdje u Austriji. Ni u trgovinama niti u ugostiteljstvu!

Pod naslovom “Panika u Hrvatskoj:  Ljudi nakon konzumacije Coca-Cole i Römerquelle u bolnici”, austrijski dnevni list Oberösterreichische Nachrichten (OÖNachrichten) danas opširno izvještava o panici u Hrvatskoj nakon što je zabilježeno više slučajeva ozljeđivanja jednjaka odnosno sluznice grla, usta i jezika nakon konzumacije gaziranih pića, te kako se sumnja na trovanje.

I to, kako ističe isti izvor, mineralnom vodom Römerquelle Emotion, s okusom borovnice i nara, te Coca Colom original Taste, u vlasništvu tradicionalnog austrijskog i svjetskog diva za proizvodnju i prodaju bezalkoholnih pića „Coca Cola“.

List potom piše kako je riječka bolnica potvrdila trovanje i sumnju u kemijsku ozljedu jednjaka. Dodaje da je prethodno policija dobila dojavu da je čovjeku prošle subote pozlilo u kafiću u središtu Rijeke, tijekom konzumacije pića, te da je hitno prebačen u gradsku bolnicu. Uz opasku da MUP istražuje sve okolnosti ne samo tog slučaja u Rijeci, nego i ostalih slučajeva  u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Karlovcu…, čiji broj svakim danom sve više raste.

A kako danas izvještavaju hrvatski mediji, liječnicima diljem Hrvatske s raznim tegobama već su se javile 34 osobe, koje tvrde da su konzumirala prethodno navedena suspektna pića.

VEZANI ČLANCI 

Ne samo OÖNachricten nego i ostali austrijski dnevni listovi, među njima i Kleine Zeitung, Kurier, Der Standard, Heute i drugi, kao i državna televizija ORF izvještavaju da je hrvatska policija o svim dosadašnjim saznanjima izvijestila nadležno Državno odvjetništvo kao i nadležni Državni inspektorat Republike Hrvatske, koji je u srijedu naredio povlačenje suspektnih pića iz prodaje.

I kako je Coca Cola u Hrvatskoj promptno reagirala i pozvala trgovce i kupce na povrat proizvoda. Uz opasku da privremeno povlači određene proizvode do završetka službene istrage, iako interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima.

Riječ je o jednoj seriji Coca-Cole Original Taste  500 ml. u plastičnoj ambalaži (PET), gaziranog bezalkoholnog pića proizvedenog 11. 10. 2023. s rokom trajanja do 11. 04. 2024., te dvije ograničene serije Römerquelle Emotion, s prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara (Römerquelle “Emotion Heidelbeere-Granatapfel) od 330 ml. u staklenoj ambalaži.

Radi se o serijama proizvedenim 27.05.2023. s rokom trajanja do veljače 2024., te onoj proizvedenoj 22.06.2023., s rokom trajanja do ožujka 2024. godine.

Ono o čemu austrijski mediji vrlo malo pišu, a moglo bi možda biti važno, je informacija da unatoč tome što Coca Cola Austria mineralnu gaziranu vodu Römerquelle Emotion s okusom borovnice i nara od 330 ml. proizvodi i puni u mjestu Edelstal, u austrijskoj saveznoj pokrajini Gradišće, istu uopće ne prodaje nigdje u Austriji. Ni u trgovinama niti u ugostiteljstvu!

Naravno, da se neki ovih dana pitaju, zašto baš u Hrvatskoj? Onima koji znaju da Coca-Cola prodaje svoje proizvode u više od 200 zemalja širom svijeta, i to više od 1,9 milijardi dnevno, na svim kontinentima, to vjerojatno nije čudno.

Kako izvještavaju austrijski mediji, iz Coca-Cole Austria su jučer poručili da se piće Römerquelle “Emotion Heidelbeere-Granatapfel” u staklenoj boci od 330 ml. “proizvodi za hrvatsko tržište” i  da ga „nije moguće nabaviti na austrijskom tržištu”.

Coca-Cola Austria je također izvijestila da je vezano uz događanja u Hrvatskoj detaljno informirala i nadležne austrijske organe vlasti o interno provedenom pregledu u svom svom austrijskom pogonu, te da analize nisu pokazale bilo kakve probleme u proizvodnji i punjenju. Uz to, kako ističe austrijski koncern, „uzeti uzorci poslani su i na jedan neovisan, akreditiran laboratorij, na daljnje provjere”.

VEZANI ČLANCI 

List OÖNachrichten tvrdi da su nadležni “austrijski organi vlasti danas uzeli i dodatne, odgovarajuće uzorke na mjestu proizvodnje u Gradišću, kako bi se mogla potvrditi sigurnost proizvodnje”.

Naime, na društvenim mrežama i u javnosti pojavile su se špekulacije da bi kontaminacija pića mogla biti posljedica greške pri čišćenju proizvodne linije.

“Nalazimo se u uskoj razmjeni informacija s pogonom, organima vlasti nadležnim za hranu i Agencijom za zdravlje i sigurnost hrane (AGES), kako bi se pojasnile činjenice”, istaknulo je austrijsko Ministarstvo zdravstva u Beču, odgovarajući na upit Austrijske novinske agencije APA, što se poduzima na austrijskoj strani vezano uz vijesti o trovanju u Hrvatskoj.

Austrijsko Ministarstvo zdravstva je također izvijestilo kako su nadležni hrvatski organi vlasti u srijedu navečer poslali informaciju o trovanju u Hrvatskoj i na Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), međutim da informacije ne sadrže daljnje indicije o stvarnom izvoru obolijevanja. Isti izvor ističe da će države članice EU-a odmah biti informirane o toj tematici. Uz opasku kako RASFF sustav omogućuje vlastima država članica EU brzo i koordinirano reagiranje na opasnosti za zdravlje, zbog hrane i hrane za životinje.

Austrijski mediji također pišu kako se nakon povlačenja proizvoda Coca-Cole na obje državne strane s nestrpljenjem čekaju konačni rezultati analiza i istraga. I da je do tada najbolje da poslušaju savjet njihovog ministra zdravstva Vilija Beroša, kako je najbolje i najsigurnije da do daljnjega piju vodu iz vodovoda. Naravno, uz onu njegovu primarnu poruku stanovnicima u Hrvatskoj, kako „nema razloga za paniku, ali treba biti oprezan“.

VIDEO Beroš: Riječ je o izoliranom slučaju 

Komentara 4

Avatar Behemot
Behemot
22:08 09.11.2023.

Za razliku od Hrvata, Austrijanci ne paničare jer svoje proizvode ne prodaju u Austriji. Kakav zaključak! :)

JO
JOZO
23:09 09.11.2023.

Znači poteklo je iz austrijske punionice. Sada dalje , je li tamo greška ili je sabotaža nakon toga.

FU
Fusnota
21:02 09.11.2023.

Prodajem Römerquelle Emotion. Ujedno besplatno nudim i pravni savjet kao i medicinsku dokumentaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije