Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO Osuđen Čedo Jović (46) zbog zapovjedne odgovornosti

Za ratni zločin 5 godina zatvora

08.04.2009.
u 18:30

OSIJEK – Na pet godina zatvora nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Osijeku osuđen Čedo Jović (46) iz Beograda zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Dalju počinjenog od 1993. do 1995. godine.

Osuđen je jer je s činom kapetana obnašao dužnost zapovjednika vojne policije u okupiranom Dalju u tijeku srpske oružane agresije na Hrvatsku te je pritom znao da njemu podređeni nezakonito uhićuju te fizički i psihički zlostavljaju mještane hrvatske i mađarske nacionalnosti.

Proglašen je krivim jer nije spriječio pripadnike svoje policije Novaka Simića (49), Miodraga Kikanovića (41) i Radovana Krstinića (57) iz Dalja da ubiju Antuna Kundića (45) iz Erduta. Osim toga, oni su privodili Hrvate i Mađare te ih fizički zlostavljali. Tukli su i teško ozlijedili zatočene Ivana Horvata, Ivana Bodzu, Karola Kremenerskog, Josipa Ledenčana i Emerika Huđika koji su sve to potvrdili pred sudom tijekom postupka.

Bodza je rekao da ga Jović nikada nije tukao, ali da je znao što se događa jer je došao u sobu nakon što su ga pretukli te da to nije pokušao spriječiti. Jovićeva podređena trojka već je osuđena na zatvorske kazne zbog umorstva Kundića i premlaćivanja ostalih civila.

Nakon izdržavanja petogodišnje kazne, 46-godišnjak će biti protjeran iz Hrvatske također na pet godina.

Osječki sud nije mu uzeo u obzir obranu u kojoj je rekao da nije bio zapovjednik srpske vojne policije, a do pravomoćnosti presude produljen mu je i pritvor u kojem se nalazi od početka srpnja prošle godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije