Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavio rat policiji

Za Rambom juri cijeli Los Angeles

L\'Aquila, prosvjedi, summit G8
AFP
08.02.2013.
u 10:15

Iscrpio sam sva moguća sredstva. Pokušao sam pravnim putem. Ali policija je zataškala istinu, što sad ima smrtne posljedice, napisao je bjegunac kojeg su prozvali Rambo

Nekome bi na pamet pao film Dan ludila – kad se frustracija otkazom, privatnim životom i beznađem te subjektivnim osjećajem nepravde dovoljno akumulira, potreban je samo mali povod da se krene u krvavi pohod.

Nečasni otpust

Izgleda da je tako bilo i Christopheru Dorneru, bivšem američkom policajcu, koji je nečasno otpušten iz službe te sada redom ubija svoje bivše kolege. Točnije, svoje šefove i njihovu obitelj. Jedna od najvećih potraga u SAD-u sukobila je bivše kolege: s jedne strane su policajci iz Los Angelesa, naoružani do zuba, s druge Dorner, također naoružan i opasan. A od 2005. do 2008. radili su zajedno.

Tad je puklo – Dorner je otpušten jer su utvrdili da je nekoliko puta davao lažne iskaze i već tada je prijetio da će se kad-tad obračunati. Gotovo pet godina poslije odlučio je da je vrijeme za osvetu. Prve žrtve bile su Monica Quan, kći bivšega kapetana koji ga je zastupao tijekom disciplinskog postupka prije otkaza, te njezin zaručnik Keith Lawrence. Oboje je smaknuo u automobilu prošlog vikenda, tipičnom manirom masovnog ubojica. U četvrtak ubio je jednog policajca u Riversideu i ranio još dvojicu dok su u automobilu čekali na semaforu, a potom pobjegao u brda. Okolica Bear Mountains, 150 kilometara jugoistočno od Los Angelesa, sada je pod opsadom policije jer je u blizini pronađen napušteni Dornerov kamionet. Sve su škole u okolici evakuirane.

Osvetnički pohod otpuštenog policajca događa se prema vrlo uobičajenom scenariju. On je najavio svoju osvetu u svom “manifestu”. U opsežnom tekst, objavljenom na njegovom Facebooku govori da je depresivan, kako mu je loše te da godinama neuspješno pokušava sprati ljagu sa svog imena.

Upucali nevine žene

– Iscrpio sam sva dostupna sredstva – kaže te zlokobno poručuje: – Pokušao sam pravnim putem. Policija je zataškala istinu, što sad ima smrtne posljedice.
Navodno je isti manifest, također po uobičajenom obrascu, poslao i CNN-u.

– Svaki Amerikanac zna pravila igre: ubijete li jednu osobu, život vam je gotov i bit će sretni dobiju li vijest u lokalnim novinama. Počine li masakr, završe na naslovnici – objašnjava umirovljeni vojni psiholog David Grossman, stručnjak za ljudsku agresiju: – Mediji i internet u kombinaciji daju potencijalnim ubojicama istu socijalnu mrežu i potporu kakvu daje vojska vojnicima kad kreću u napad.

Ironijom sudbine, policajci su pogreškom upucali dvije žene, misleći da je riječ o Dorneru. Zbunio ih je sivi kamionet u kojem ovaj trenirani strijelac, s iskustvom vojnog časnika, bježi. Na sreću, žene su samo lakše ranjene.

>>FOTO U bijegu se zabio u policijski auto i odbacio ga 50 m

Komentara 8

Avatar billybull
billybull
14:40 08.02.2013.

ne...puuuuno si promasio...u startu, amerika je kontinent, s 350 miliona ljudi...veca je povrsinom od cijele evrope...i ne treba je usporedivati s ijednom pojedinom drzavom, nego npr s cijelom evropom...i koliko god da su gradovi opasni (trenutno su najopasniji gradovi srednjeg zapada, kao nashwille, a-querque, kansas city, i to zbog meksikanaca) postoje i sredine gdje se vrata ne zakljucavaju...osobno kad odlazim na posao vise puta jednostavno zaboravim zakljucati vrata...u proljece ih cak i ostavim otvorenima, da vjetar prozraci kucu...mozes li ti to napraviti u zagrebu?..i pokusaj (ne samo nocu) prosetati po kozarima (bilo putevima bilo boku), ili po ferencici...prezivjet ces....vjerovatno....

Avatar commentator
commentator
17:12 08.02.2013.

Jadan čovik, na fotografijama mi baš ne izgleda poput nekog iskomplexiranog. Bit će da je krivo društvo; mladi haker je nedavno ubio sebe, ovaj ubio druge.

IM
Immanuell
14:25 08.02.2013.

Tako je, ja sam mason, iliti slobodni zidar i iz odabranog sam naroda..... Znaš što sam htio reći, zbilja nisam bio u SAD - u i neke stvari sam čuo iz priča drugih ili iz filmova i dokumentarnih emisija, bogme ima i dobrih novinskih tekstova. Ako sam negdje i bubnuo nešto, u suštini sumnjam da sam puno promašio, možda 20% od istine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije