Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnički biolog
Povratak na članak

Za poplave krive Hrvatske vode: od rijeka rade kanale i troše milijarde

Europa kritizira - Hrvatske rijeke su znatno degradirane, tvrde europski znanstvenici

Komentari 11

JA
james49
10:50 16.11.2012.

Nabrojano sve što ne valja, ali normalno nigdje da se ponudi rješenje

VL
TH
than
11:21 16.11.2012.

Oni prave ogromne kanale i gdje ne treba te 'unistavaju' podzemne vode te opskrbu vodom ljudima u selima gdje nema vodovoda. Ostanu prazni bunari i nikome nista. Jos jedna rodijacka firma u kojoj je bitnija podobnost od strucnosti.

VL
MC
mcmarko
11:44 16.11.2012.

njemci su tako kanalizirali majnu, pa su prošlog desetljeća ponovo aktivirali njezine meandre da se voda može prelijevati, jer je tekla takvom brzinom da bi rušila sve pred sobom. kod nas neznalice i podobnici kad dobiju posao preko oca, strica i najbitnije stranačke iskaznice ne daju pristup informacijam, jer se svi poslovi vode u tajnosti. isto je bilo i s "uređenjem" nasipa na krki, jer su problem vrbe, pa su uništili stanište rakova i nekih ptica, zbog straha od poplava, a poplave su bile česte po njihovoj priči. hrvatska je dovoljno velika da može pustiti svoje glavne rijeke da višak vode puste u meandre i barem malo ublaže ljetna sušna razdoblja. ali kad dobivate plaćene safarije, kuhinje, aute i tko zna što sve ne, možete raditi što želite, a oni koji bi trebali biti stručni i nešto znati o tome (ministar) jednostavno ništa ne čine.

VL
PE
PeroJoso
12:54 16.11.2012.

sve samo kao zagreb nebi postao luka i ugrozio nečije tuđe interese

VL
PE
peroM
13:29 16.11.2012.

Oho, jako je dobro poznato zašto se reguliraju rijeke - zato što Hrvatske vode i njihove firme izvrsno zarađuju na tome. A time na žalost ubrzavaju rijeke i od njih stvaraju bujicu koja dere i osnosi sve pred sobom.

VL
PE
peroM
13:34 16.11.2012.

Eho, iz komentara se baš da iščitavati kako si neki sami sebi kopaju jamu: Drezden, Prag i ostali poplavljeni gardovi su poplavljeni upravo zato šti su tamo rijeke regulirane već više od stoljeća - ravni su kanali koji su ostali bez prirodnih retencija visokih voda.

VL
PE
peroM
13:35 16.11.2012.

A što se tiče kako europski stručnjaci govore, evo nekoliko tvrdnji stručne misije EU o našoj vodoprivredi: U pogledu zaštite od poplava, hrvatska vodna administracija je i dalje usredotočena na tradicionalne, tehnički orijentirane mjere i nije zapravo svjesna pomaka uu shvaćanju koji se dogodio u zemljama članicama. Intenzivna tehnički orijentirana zaštita od poplava i održavanje vodotoka već su uzrokovali, osobito u panonskoj regiji, značajne ekološke štete… Povrh toga, navedeni koncepti integriranog upravljanja poplavama u Europi su se pokazali ekonomski prihvatljivijima nego tradicionalna tehnička rješenja. … Rezultati prikupljeni u sklopu Twinning projekta jasno ukazuju da su brojne rijeke značajno degradirane i u visokom riziku nepostizanja ciljeva. Unatoč tome, hrvatska vodna administracija se još uvijek fokusira na tehničku regulaciju rijeka (regulacija, izgradnja nasipa). Stoga, trenutno održavanje rijeka je u suprotnosti s naporima Republike Hrvatske u usklađivanju hrvatskog okolišnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

VL
DA
daxer
13:54 16.11.2012.

Naravno da je sve po Zakonu o Javnoj nabavi! U to nitko nije niti sumnjao! Raspiše se natječar za određene radove, točnije dionicu, s uvjetima koje ispunjavaju samo firme koje su "licencirane" kod Hrvatskih voda za izvođenje predmetnih radova! "znaa se" koje su to firme, i koje firme pokrivaju koja područja stoga je u pravilu (kažem u pravilu jer se nekada dogodi da netko iskoči iz pravila, ali jako rijetko) . određeno tko će dobiti koji posao! Naravno da se na natječaj javi i "konkurencija" ali samo kao suport i to sa višom cijenom! A taj se "suport" kasnije vraća kada se raspišu natječaji za druga područja! A oni koji eventualno "iskoče" iz nepisamih pravila, budu indirektno (preko posrednika) ili direktno upozoreni od "naručitelja" za ubuduće! Tako da je sigurno sve po Zakonu o javnoj nabavi, mislimo na pravnu proceduru, ali isto tako svi žmire (jer se "to ne zna") i šute kada u ovakvim slučajevima govorimo o udruživanju radi kontrole tržišta!

VL
PE
peroM
14:03 16.11.2012.

evo još malo kako vrhunski europski stručnjaci misle o našim vodoprivrednicima: Dalje što pišu europski stručnjaci o našoj vrloj vodoprivredii: Nadalje, daljnje intervencije na prirodnu morfologiju rijeka, pri čemu se prirodne rijeke transformiraju u jednolične kanale, rezultiraju značajnom degradacijom ekološkogg stanja, što se protivi ciljevima ODV-a. … „HV trebaju promijeniti svoj pristup i početi doživljavati vodu kao prirodni resurs koji je potrebno zaštititi.“ … „U području zaštite od poplava, potrebno je značajno integrirati ekološke aspekte. U budućem planiranju zaštite od poplava mora se uzeti u obzir pristup "više prostora za rijeke", koji je uveden od strane Direktive za procjenu i upravljanje poplavnim rizicima Potopa Direktiva.“

VL
JA
jamanuša
13:49 17.11.2012.

tako to ide , od svakog projekta se izgradi stambena jedinica, kuča na ranču stan , dobro je to što oni koji odlučuju nemaju puno djece pa ih lakše namire. odgovornost ,što je to , očigledno ne znaju.

VL
KK
karate kid
13:49 17.11.2012.

živa istina, kod mene su pred par godina ulupali sam bog zna koliko love u geodete, mjerenja, iskope i poravnavanje terena uz lokalni potok ne bi li spriječili poplavljivanje nekoliko oranica. pritom su posjekli svo drveće koje je raslo duž toka tog potoka i svojim mu korijenjem osiguravalo obale, rastjerali ribu, uništili staništa za ptice, patke i čaplje, napravili neizmjernu štetu. trebam li dodati da oranice koje su "osiguravali" od poplava i dalje plivaju za svakog višeg vodostaja rijeke u koju se potok ulijeva...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.